Studentenraad TU Delft
Header

Dossier: Buitenland

Dossier gestart op: 28 oktober 2011, laatst geupdate: 4 april 2014

– Lucas Pijnacker Hordijk is de schrijver van dit dossier, voor meer informatie kun je contact opnemen via Lucas@oras.nl.

De laatste jaren gaan er steeds meer TU-studenten naar het buitenland voor een minor, stage of afstudeerproject. Ondanks dit, komt het toch regelmatig voor dat een student naar het buitenland wil, maar niet weet hoe hij of zij dit moet regelen.

Regelen: International Office, website en StudyAbroad

Veel studenten van de TU willen naar het buitenland toe, maar weten niet hoe of bij wie ze dit moeten regelen. Op aandringen van ORAS heeft de TU voor het antwoord op deze vragen en nog veel meer de site buitenland.tudelft.nl opgezet, hier is onder andere een stappenplan te vinden hoe je je verblijf in het buitenland stapsgewijs regelt en zijn alle universiteiten waarmee de TU contact onderhoud te vinden.

Qua promotie en voorlichting organiseert het International Office elk jaar in november de voorlichtingsweek: StudyAbroad. Hierin vertellen studenten over hun ervaringen met studeren in het buitenland. Als je meer informatie wilt over studeren (of stage) in het buitenland kan je voor de eerste informatie het beste terecht bij je Facultaire International Office.

Barrières bij de stap naar het buitenland

De stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten heeft een onderzoek gedaan naar de barrières die er zijn om naar het buitenland te gaan. Welke obstakels komen studenten die naar het buitenland willen tegen, wat zijn grote problemen en hoe hoog is de tijdsdruk? De resultaten van dit onderzoek zijn onderstaand weergegeven.

De ‘top grootste problemen’ zijn:
 1. Studiefinanciering
 2. Financiering algemeen
 3. Missen van praktische dingen in Nederland
 4. Buitenlands diploma/studie erkenning
 5. Missen van mensen in Nederland
 6. Ziektekostenverzekering
 7. Toelatingseisen
 8. Huisvesting
 9. Aanmeldingsprocedure
 10. Nederlands diploma/studie erkenning door buitenland
 11. Visum/immigratieregeling land van bestemming
Het is moeilijk om informatie te krijgen over:
 • De juiste verzekering
 • Financiën
 • Aanmeldingsprocedure bij een buitenlandse universiteit
 • Het sociale leven in het buitenland
Problemen die zich voor kunnen doen bij de aanmeldprocedure:
 • Het geven van financiële garantie dat je de studie kan betalen
 • De onbekendheid van het Nederlandse onderwijs- en cijfersysteem bij buitenlandse onderwijsinstellingen
 • Onduidelijkheid over wat er opgestuurd moet worden aan de buitenlandse instelling
 • Onduidelijke toelatingseisen
Vereiste documenten bij de aanmeldprocedure (van 1. waarschijnlijk nodig tot 7. minder waarschijnlijk):
 1. Cijferlijst
 2. Motivatiebrief
 3. Referentiebrief
 4. CV
 5. Taaltoets
 6. Schriftelijk werk
 7. Intakegesprek
Belangrijkste (1) tot onbelangrijkste (7) inkomstenbron bachelorstudenten:
 1. Ouders (33%)
 2. Studiefinanciering (23%)
 3. Lening DUO (16%)
 4. Beurs (12%)
 5. Eigen spaargeld (9%)
 6. Werk (4%)
 7. Andere lening (3%)
Belangrijkste (1) tot onbelangrijkste (7) inkomstenbron masterstudenten:
 1. Beurs (32%)
 2. Ouders (29%)
 3. Lening DUO (19%)
 4. Studiefinanciering (8%)
 5. Andere lening (5%)
 6. Werk (4%)
 7. Eigen spaargeld (4%)

FAQ

Waar moet ik beginnen als ik naar het buitenland wil?
Begin met jezelf oriënteren: wat wil je doen (stage, studievakken) en heb je al een idee waar je dit zou willen doen? Maak dan, voorbereid, een afspraak met het international office van je faculteit. Hier kun je met de coördinator van het international office uitzoeken wat geschikt is voor jou. Hij of zij weet met welke universiteiten de TU Delft contacten heeft. Daarnaast kun je kijken op buitenland.tudelft.nl. Hier kun je ook de partneruniversiteiten van de TU Delft zien. Gebruik gerust ook de websites van andere universiteiten om te zoeken naar (keuze)vakken die je aanspreken! Als je je wil oriënteren is de StudyAbroad Week in november ook een ideaal moment.

Wat moet ik regelen zodra ik weet waar ik heen wil?
Zoek meteen uit wat je nodig hebt voor de aanmeldprocedure van een buitenlandse universiteit. In bovenstaande tabel zie je een aantal mogelijk vereiste documenten. Het is belangrijk dat je hier vroeg mee begint, omdat de goedkeuring van de buitenlandse universiteit nog wel eens lang kan duren. Nadat je zeker bent van je plek, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar huisvesting. Het is verstandig hier ruim op tijd over te informeren bij de buitenlandse universiteit, vaak kunnen zij je helpen bij het vinden van een kamer, zolang je je maar ruim op tijd aanmeldt! Een andere handige website om een kamer te vinden is Casaswap (zie links), hier kun je met individuen ruilen van accommodatie. Indien je het wil, moet je ook tijdig op zoek gaan naar een onderhuurder voor je kamer in Delft. Controleer ook op tijd bij de TU Delft op welke beurzen je recht hebt, via de beurswijzer (zie links).Vergeet ook niet om, zodra je zekerheid hebt over je aanmelding en huisvesting, een ticket gaan kopen (hoe eerder je bent, hoe goedkoper), een verzekering en visum te regelen. Als je naar een tropisch en onderontwikkeld land gaat, vergeet dan niet om bij de Studenten Gezondheidszorg langs de gaan voor vaccinaties. Soms gaan er enkele weken overheen voordat je al je prikken hebt. Registreer tot slot je contactgegevens via Blackboard in OSIRIS. Voor de TU Delft is het, zeker in geval van calamiteiten, goed om te weten waar de studenten zitten. Zo wist de universiteit bijvoorbeeld ten tijde van de kernramp in Japan direct welke studenten daar allemaal waren.

Wil je weten wat het verschil is in kosten? 

Op deze handige website kan je de horeca, huur, boodschappen, consumenten-prijsindex en lokale koopkracht  van alle studentensteden vergelijken met Amsterdam

Inhetbuitenlandstuderen.nl

Links en nieuwsberichten

 1. Vaccinaties per land
 2. Accommodatie wisselen met een international