Studentenraad TU Delft
Header

Initiatieven

ORAS heeft de afgelopen jaren veel initiatieven met succes afgerond. Onderstaand rijtje is een kort overzicht van een aantal initiatieven van de afgelopen jaren, die zijn gerealiseerd op initiatief van ORAS.

Collegerama neemt veel colleges op binnen de TU

ORAS heeft er mede voor gezorgd dat er Collegerama beschikbaar is op de TU. Op de faculteiten die het gebruiken is het al een groot succes en ORAS pleit voor nog meer inzet van Collegerama!

ORAS is groot voorstander van projecten waarin studenten de kans krijgen om de aangeleerde theorie in de praktijk toe te passen. Dit gebeurt nu in studentenprojecten zoals Formula Student, Formula Zero, de Solar Boat etc. ORAS heeft ook bewerkstelligd dat deelnemers van deze studentenprojecten compensatie maanden ontvangen. Daarnaast heeft ORAS ervoor gezorgd dat studenten in de vorm van een minor aan deze studentenprojecten deel kunnen nemen.

Veel studenten in Delft hebben zich naast hun studie ontplooid. Vanuit de TU krijg je voor veel van deze activiteiten RAS-maanden. Vaak is het lastig uit te leggen, vooral in het buitenland, waarom je langer over je studie hebt gedaan. Dankzij ORAS is er een RAS certificaat waarmee jij officieel kan aantonen dat je naast je studie hebt verbreed.

WAS staat voor Workspace Availability System. Op deze website kun je makkelijk zien waar er binnen je faculteit nog computerplekken beschikbaar zijn. Ingeroosterde practica e.d. zijn hierin ook zichtbaar gemaakt. Zo weet je snel waar en hoeveel computerplekken er nog vrij zijn. Momenteel zijn we bezig met een update van WAS. We willen hem meer inzichtelijk maken door de koppeling met plattergronden te maken. Ook krijgt was een nieuwe naam. Een voorproefje hier al te vinden!

Bij masters komen vaak verschillende studierichtingen en achtergronden bij elkaar. De connectie tussen de studenten is vaak lastig, vooral bij internationale studenten. Om de integratie te verbeteren zijn er de Master kick-off days door ORAS geïnitieerd.

Tijd is kostbaar tijdens de tentamenperiodes en een maaltijd koken kost veel tijd. In samenwerking met Sodexo is de tentamenhap opgezet. Een stevige en goedkope maaltijd, waarna je weer snel kan studeren.

Studenten kunnen met al hun vragen over wiskunde en mechanica terecht bij het loket

Na gesprekken met de UB heeft ORAS het wiskunde loket in de UB geïnitieerd en dit jaar heeft ORAS het wiskunde loket uitgebreid door middel van het mechanica loket. Tevens zijn tegenwoordig beide loketten ook digitaal te bereiken.

ORAS heeft gemerkt dat bepaalde software die op de faculteit gebruikt wordt ook in de UB gewenst is. Op initiatief van ORAS zijn binnenkort veel meer studie-specifieke applicaties beschikbaar op de desktops in de UB!

Op aanvulling van het initiatief van de software op de UB hebben we ervoor gezorgd dat jij jouw faculteitsspecifieke software altijd met je mee kan nemen. Momenteel draait de eerste pilot in de glazen zaal in de UB. Daarnaast kan je al met je tablet, smartphone en laptop gebruik maken van jouw TU software doormiddel van een virtuele desktop! Klik hier voor meer informatie over de virtuele software. Je kan daar ook de meest up to date handleiding vinden om de virtuele desktop in te stellen.

Een aantal jaar geleden heeft ORAS het initiatief genomen om buitenland.tudelft.nl te creëren. Na het ontstaan van de site heeft ORAS ervoor gezorgd dat er een duidelijk stappenplan op staat, zodat je weet hoe je een studie gerelateerd verblijf in het buitenland aan moet pakken. Ook staat er duidelijk op welke beurzen je aanspraak kan maken!

Een overheerlijk bord pasta vol met alle koolhydraten en proteïnen die je nodig hebt om vervolgens weer te vlammen tijdens het sporten. En mooi meegenomen is ook nog eens dat het zelfs goedkoper is dan de daghap. Ook dit initiatief is Powered by ORAS.

In een organisatie als de TU Delft worden er dagelijks grote hoeveelheden papier verspild. Om te stimuleren om duurzaam om te gaan met het papier is dubbelzijdig printen goedkoper geworden dan enkelzijdig printen.

ORAS heeft gesignaleerd dat er bij masterstudenten vaak onduidelijkheden bestaan over het afstuderen. Vaak gaat het dan om hoe te beginnen aan het project, hoeveel tijd ervoor staat, waar je kan afstuderen en welke projecten er zijn. Bovendien is het voor sommige studierichtingen mogelijk om aan een andere faculteit af te studeren. De mogelijkheden zijn vaak onbekend. ORAS heeft afstuderen.tudelft.nl geïnitieerd waar je alle informatie over afstuderen overzichtelijk kan terugvinden.

Laptopsloten kunnen gratis geleend worden in de bibliotheek

Even op het gras of in de koffiecorner onbezorgd een kopje koffie drinken? Leen bij de balie een laptopslot en ben er zeker van dat niemand je laptop mee neemt. Ook buiten de tentamenperiodes.

Om overzicht te brengen in het gehele aanbod op het Sport en Cultuurcentrum en het inzichtelijk te maken voor alle sporters wat er bij alle sportverenigingen het hele jaar door gebeurt, hanger er borden met informatie voor de sportende student.

Degenen die hun bachelor hebben gehaald weten het: de diploma’s van de TU Delft zijn niet mooi te noemen. ORAS heeft de TU Delft aangespoord nieuwe ontwerpen te maken voor de diploma’s. ORAS vindt dat afgestudeerden met trots hun diploma’s moeten ontvangen.

ORAS heeft de Engelse versie van boeken.tudelft.nl ontwikkeld, namelijk: books.tudelft.nl. Met dit ORAS initiatief kun je online boeken kopen en verkopen. Sinds dit jaar dus ook in het Engels zodat ook internationale studenten hiervan gebruik kunnen maken. Waardoor de database nu dus ook wordt uitgebreid met Engelse boeken.

Ook wel eens opzoek geweest naar iets op de TU Delft website? Dan zal je ook tot de conclusie zijn gekomen dat dat een hele klus is. Meestal krijg je eerst een hele lijst met Delta artikelen voor je op de goede pagina uit komt. Dat is gelukkig verleden tijd want op initiatief van ORAS zal de zoekfunctie van de TU site binnenkort werken met Google Advanced