Studentenraad TU Delft
Header

Dossier: tweede studie

Dossier gestart op: 1 maart 2012, laatste update: 18 maart 2014
– Ellard Volmer is de dossierhouder, voor meer informatie kun je contact opnemen via Ellard@oras.nl, onderstaande informatie is afkomstig van de ISO website.

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over een tweede studie. Wordt jouw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op!

Voor een tweede studie moet je over het algemeen het instellingstarief betalen. Dit is anders indien:

  • Je een studie in de sector zorg of onderwijs wil volgen en je nog geen diploma hebt behaald in één van deze richtingen.
  • Je aan je tweede studie bent begonnen voordat je je eerste studie hebt afgerond en je onafgebroken ingeschreven stond voor deze tweede opleiding.

Het instellingstarief is een vorm van collegegeld die je moet betalen voor je tweede studie. De hoogte hiervan is minimaal de hoogte van het wettelijk collegegeld en mag door de instelling zelf worden bepaald. Deze ligt meestal vele malen hoger dan het wettelijk collegegeld.

Let op: dit tarief kan dus vele malen hoger zijn dan het wettelijk collegegeld.

Er is geen regel die zegt hoe lang je voor beide opleidingen tegelijk ingeschreven moet hebben gestaan. In principe zou één maand dus genoeg moeten zijn. Let wel op dat je bij sommige opleidingen automatisch uitgeschreven wordt als je al je studiepunten hebt gehaald.

Dit kan je zien in het Croho-register.

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit waar je studeert. Bij een door de overheid gefinancierde instelling in het hoger onderwijs in Nederland is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Voor 2015-2016 is dit bedrag voor een voltijdopleiding 1.951 euro.  (Bron: Rijksoverheid)

Deze subsidieregeling houdt in dat onder bepaalde voorwaarden het instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld geldt. Deze voorwaarden zijn als volgt:

  • voor een tweede bachelor of een tweede master;
  • als je tweede opleiding is gestart vóór het behalen van je diploma van de eerste opleiding;
  • en als je onafgebroken voor de tweede opleiding ingeschreven hebt gestaan.

(Bron: DUO)

1) Als je een tweede bachelor of master in de sector zorg of onderwijs volgt en je eerste opleiding niet in die sector valt. In welke sector je opleiding valt zie je in het Croho-register.

2) Als je met een tweede bachelor of master bent begonnen tijdens je eerste studie: de subsidieregeling tweede graden.

Je moet het instellingstarief betalen als je niet aan de voorwaarden van het wettelijke collegegeld voldoet.

Als je voldoet aan het nationaliteitsvereiste en het woonplaatsvereiste (zie hiervoor de site van DUO), en het je eerste bachelor of master is betaal je wettelijk collegegeld. Daarnaast moet het om een bekostigde opleiding gaan aan een universiteit of hogeschool.