Ondernemerschapsonderwijs

Ondernemerschapsonderwijs

Verschoolsing

General Summary 

Ondernemerschap aan de TU Delft is op te delen in 2 vormen van aanbod: het Delft Centre for Entrepreuneurship (DCE) wat ondernemerschapsonderwijs verzorgtö en daarnaast YES!Delft, de incubator die o.a. promo doet voor ondernemerschapsonderwijs, events organiseert en grote namen aantrekt.

De TU heeft een goed beeld van hoe zij het ondernemerschapsonderwijs willen. In de Roadmap 2020 heeft de TU Delft doelen gesteld die simpel gezegd neerkomen op de volgende punten:

  • Tijdens de studie moeten studenten kunnen proeven aan ondernemerschap
  • In 2020 moet de TU delft toonaangevend zijn in Europa in ondernemerschapsonderwijs
  • Stimuleren van ondernemerschap
  • Ontwikkelen van nieuwe bedrijvigheid

De TU is stappen aan het ondernemen om studenten in contact te laten komen met ondernemerschap. Zo zijn er 3 ondernemerschaps minoren, aparte mastervakken en zo steunt de TU natuurlijk YES!Delft enorm.

Geschiedenis 

Het Delft Centre for Entrepreneurship heeft met zware problemen gekampt sinds de overheveling van het DCE van UD naar TBM in 2010. Vervolgens in 2011 was er vanwege bezuinigingen een flink capaciteitstekort en verstuurde het DCE een brief. In het jaar van F42 hebben ORAS en LB samengewerkt om het DCE te verbeteren en hun positie te versterken. Dit is gelukt en voorlopig gaat het voorspoedig bij het DCE.

Status 

Afgelopen jaar is er op initiatief van ORAS een ondernemerschapsMOOC gelanceerd op edX. Deze MOOC gaat over hoe jonge ondernemers een bedrijf kunnen starten. Ze worden via de MOOC meegenomen door het hele proces. Dus als je geïnteresseerd bent in ondernemerschap maar je nog niet zeker bent van je idee, volg de MOOC via edX!

Ideale situatie 

ORAS ziet ondernemen als verbredend en daarmee als toevoeging aan de Delftse ingenieur en als manier voor de student om zich te onderscheiden. ORAS vindt dat iedere student minstens eenmaal tijdens zijn studie in Delft met ondernemerschap in aanraking zou moeten kunnen komen. Als de student dit wil, moet er kwalitatief goed en uitdagend onderwijs zijn met genoeg capaciteit om de student verder te stimuleren en informeren.