fbpx

Van 3TU naar 4TU

2016_04_13_WageningenDe TU Delft heeft een samenwerkingsverband met de Technische Universiteiten van Nederland: de TU Delft, TU Eindhoven en Twente University. De zogenaamde 3TU federatie. Deze federatie wordt komend jaar uitgebreid naar een 4TU federatie met Wageningen University, een gespecialiseerde universiteit op het gebied van agricultuur en voedsel.  van-3tu-naar-4tu-federatie-toetreding-van-wageningen-university

3TU. Federatie

De 3TU federatie is in 2007 opgericht om de technologische kennis in Nederland te bundelen en te versterken. Het doel van het verband is voldoende en goed opgeleide ingenieurs en technologisch ontwerpers af te leveren, internationaal toonaangevend en maatschappelijk relevant onderzoek te verrichten én samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven te bevorderen.

Op het gebied van onderwijs heeft dit met name geresulteerd in gedeelde masteropleidingen. Momenteel zijn er vijf gezamenlijke masteropleidingen waaronder Construction Management & Engineering (CME), Sustainable Energy Technology (SET) en Systems & Control. Studenten die zich inschrijven bij een 3TU master worden gezien als student van alle drie de instellingen, je wordt dan ook automatisch geregistreerd bij de andere twee universiteiten. Op deze manier kan er gebruik worden gemaakt van de onderwijsfaciliteiten van de drie instellingen, zoals de digitale leeromgeving. Ook kunnen 3TU studenten keuzevakken volgen of afstuderen op een universiteit naar keuze.

Uitbreiding naar 4TU.Federatie

Komend jaar is gewenst de 3TU Federatie uit te breiden naar een 4TU Federatie, waarbij Wageningen University zal aansluiten.  Ook in Wageningen gaat het om het opleiden van kwalitatief goede ingenieurs en het verwerven van middelen om grensverleggend onderzoek te doen dat impact heeft op de maatschappij en goed is voor onze economische positie. Wageningen University is echter een gespecialiseerde universiteit op het gebied van agricultuur en voedsel.

In april 2016 heeft de Studentenraad positief geadviseerd op de uitbreiding van de 3TU naar 4TU Federatie. De aansluiting van Wageningen University biedt meer mogelijkheden voor samenwerkingen op het gebied van onderwijs. Wageningen University richt zich tevens op disciplines die wij binnen de TU Delft niet kennen, denk hierbij aan landbouw en voedselveiligheid. Met de toetreding van Wageningen University wordt gekeken naar gezamenlijke onderzoek en eventueel ook onderwijs op bijv. het gebied van robotica om kwetsbare producten te kunnen hanteren.

Wil je meer weten over de 3TU (en binnenkort 4TU) Federatie? Neem een kijkje op de site www.3tu.nl Voor vragen, mail naar loulou@oras.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp