fbpx

Studieplekken

Natalie is de schrijver van dit dossier, voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natalie via faciliteiten@oras.nl

Laatste update: juli 2017

Algemene samenvatting

Het tekort aan studieplekken zien wij als een van de grootste problemen op de campus. Het aantal studenten groeit enorm, maar het aantal studieplekken groeit niet net zo hard mee. Afgelopen jaar zijn er nieuwe studieplekken gerealiseerd in de UB, op initiatief van ORAS, en op de faculteit CiTG. Toch is dit nog niet genoeg, daarom blijven we kijken hoe we dit tekort op kunnen lossen. Op dit moment focussen we op de nieuwe gebouwen zoals Pulse (2018) en het ‘New Education Centre’ (2020) waarin studieplekken zullen komen. Daarnaast zetten we stappen om de kwaliteit en vindbaarheid van studieplekken te verhogen, om zo beter om te gaan met de studieplekken die we wel hebben op de campus.

Impressie Pulse

Visie

De visie van ORAS is dat iedere student flexibel moet kunnen studeren, dat betekent dat je moet kunnen studeren waar en wanneer jij dat wilt. Omdat veel studenten graag op de campus studeren maken wij ons hard voor een goede studieplek voor al deze studenten op de campus. Hierbij kijken we ook naar de verschillende plekken, zo heb je stilte werkplekken, computerwerkplekken, groepswerkplekken en ontmoetingsplekken.

Huidige situatie

1. Het probleem

Het grote probleem van het tekort in aantal studieplekken komt door de harde groei van het aantal studenten. In de Library vind je altijd wel studenten, maar op de drukste momenten is de Libray niet meer groot genoeg. Sommige faculteiten groeien nog harder dan gemiddeld, dat zie je ook meteen terug in de drukte op bijvoorbeeld 3mE. Ook hebben we het gevoel dat studenten harder studeren dan vroeger, door maatregelen als het BSA dat is ingevoerd. ORAS heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd onder studenten over studieplekken, dit onderzoek is ook hier te vinden.

2. Inventarisatie

In 2015 is een complete inventarisatie gedaan van het aantal studieplekken (link). Hierbij wordt er consequent onderscheid gemaakt tussen drie soorten werkplekken:

  • Studiewerkplek
  • Aanlandstudieplek
  • Ontmoetingsplek

In de studieplekwijzer (link) kan je terugvinden wat de verschillen zijn tussen deze soorten studieplekken. De verschillen zitten bijvoorbeeld in het aantal stopcontacten en het comfort van de stoel.

3. Quick Wins

De TUDelft is in gaan zien dat de vraag naar studieplekken zo sterk was toegenomen dat er actie nodig was. Er is in veel gesprekken met de SR gekeken waar er snel meer studieplekken te realiseren zijn. Dit heeft het volgende resultaat gehad in 2016.

  • Zuidvleugel in de UB

De zuidvleugel is als je in de UB binnenkomt rechts, waar voorheen kantoren waren. ORAS heeft zich hier jaren voor ingezet en is erg blij dat er 85 meer studieplekken zijn gerealiseerd op zo’n drukke plek als de UB.

  • Begane grond CiTG

Zo’n 70 extra studieplekken zijn gerealiseerd op de begane grond van CiTG. Dit zijn geschikte plekken voor het studeren in stilte.

studieplek CiTG

4. Huidige actiepunten

Omdat het probleem met de realisering van de Quick Wins nog niet is opgelost blijven wij dit probleem aankaarten. Wij denken in verschillende richtingen om dit probleem aan te pakken: meer studieplekken (in nieuwe gebouwen), kwaliteit van studieplekken verbeteren en plekken die slecht vindbaar zijn aanpakken.

  • Nieuwe gebouwen

In september 2018 zal het nieuwe onderwijsgebouw gerealiseerd worden. De bouw is nu al vol aan de gang, als je langs IO fietst of loopt dan zal het je niet ontgaan zijn. Op deze website van de TU kan je informatie vinden over de plannen en de status. http://campusdevelopment.tudelft.nl/project/pulse/ In Pulse zullen dedicated studieplekken komen, maar daarnaast ook ontmoetingsplekken bij de horeca. Qua onderwijs zullen er veel kleinere vlakke zalen komen, welke naast werkcolleges ook uitermate geschikt zijn voor zelfstudie. Dat betekent dat in de tentamenweken, als er geen colleges meer zijn, er veel studieplekken extra beschikbaar zullen zijn. Wat nog het beste is aan de studieplekken in Pulse, het zal lang en vaak open zijn, waarschijnlijk dezelfde openingstijden als de UB!

Naast Pulse zal in 2020 een nog groter nieuw gebouw op de campus komen. Dit heet nu nog het ‘ New Education Centre’ http://campusdevelopment.tudelft.nl/project/new-education-centres/. Hier komt een grote onderwijszaal (700 man), veel werkcollegezalen, maar ook zeker 300 studieplekken. We zijn nu in gesprek hoe deze studieplekken er uit moeten zien, vooral in grote zalen of in kleinere hokjes?

  • Kwaliteit

Op de campus zijn er heel veel verschillende soorten werkplekken, de ene beter en populairder dan de andere. Wij zien graag dat elke studieplek van hoge kwaliteit is en dat er van alle soorten studieplekken een goede verdeling is op de campus.

We zetten in op het behoud van PC’s, de TU lijkt steeds meer computers weg te willen halen. Wij denken dat dit niet zomaar kan, niet iedereen heeft een laptop. Of je hebt wel een laptop, maar niet krachtig genoeg of niet de juiste software.

De Aula is een aantal jaren geleden verbouwd, er zijn nieuwe meubels geplaatst en er zijn stroompunten aangelegd. We blijven kijken waar in de Aula of elders op de campus zulke verbeteringen nodig zijn. Hierbij horen we ook graag van de studenten welke studieplekken ondermaats zijn in kwaliteit.

  • Vindbaarheid

Misschien wel het grootste thema in het jaar 2016-2017 is het vergroten van de vindbaarheid. Er zijn aardig wat plekken verdeeld over de campus die moeilijk zijn te vinden. De meeste studenten weten alleen studieplekken te vinden op je eigen faculteit of in gebouwen zoals de UB. Voor het vergroten van de vindbaarheid wordt allereerst een overzicht gecreëerd waar precies hoeveel en wat voor soort studieplekken zijn, deze informatie is erg nuttig voor de universiteit en de student. Dit alleen is nog niet de oplossing, onze oplossing is een live overzicht van alle studieplekken op de campus. Hiervoor loopt nu onderzoek welke sensoren het beste gebruikt kunnen worden. Hoe dit er precies uit gaat zien zijn we ook over in gesprek, is het mogelijk dit te integreren in mapiq (https://tudelftlibrary.mapiq.net ) of moet er een nieuwe app of website komen?

Heb jij concrete ideeën wat er verbeterd kan worden aan de studieplekken op de campus? Laat het weten via faciliteiten@oras.nl

Gesponsord door