fbpx

Afschaffing Masterstudiefinanciering

Het kabinet wil wijzigingen aanbrengen in de studiefinancieringswet. Na de langstudeerboete is het nu de beurt aan studiefinanciering in de masterfase. Als de voorstellen worden aangenomen betekent dit dat ze per 1 september 2012 ingaan.

Studiefinanciering in de masterfase

In de plannen wordt de basisbeurs voor studenten in de masterfase afgeschaft en vervangen door een sociaal leenstelsel. Deze lening komt bovenop de al bestaande mogelijkheden voor studenten om te lenen bij DUO, en komt dus ook bovenop de studieschuld van de student. De aanvullende beurs blijft wel behouden. Een aantal voorwaarden voor het aanvragen van de aanvullende beurs veranderen wel, bekijk ze hier. Het voorstel moet per september 2012 ingaan en geldt ook voor studenten die al aan hun master begonnen zijn.

Op dit moment moet je je studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Per 1 augustus 2012 wordt deze termijn verlengd tot 20 jaar, voor alle studenten die dan beginnen met lenen. Studenten die al langer lenen en na 1 september 2012 stoppen met lenen, mogen kiezen tussen 15 of 20 jaar als terugbetaaltermijn. Bij een terugbetaaltermijn van 20 jaar is het terugbetaalbedrag per maand lager. Maar je betaalt wel 5 jaar langer rente en een restschuld wordt 5 jaar langer niet kwijtgescholden.

Studenten OV-kaart

Het kabinet wil de duur van het studentenreisrecht verminderen tot de duur van bachelor en master plus 1 jaar uitloop. Voor de Delftse student betekent dit 6 jaar recht op OV. In tegenstelling tot de uitvoering van de langstudeerboete in DUO wordt bij de OV-kaart bachelor en master gezien als 1 studie. Als je je recht op je OV-kaart verbruikt hebt krijg je geen kortingskaart meer, maar betaal je het volle tarief.

Wat nu?

Begin 2012 wordt het voorstel in de Tweede Kamer behandeld. Er is waarschijnlijk een meerderheid, maar ORAS is in samenwerking met landelijke organisaties als ISO en LSVB bezig met een lobby over de exacte inhoud van de plannen. Zo is het niet eerlijk dat tweejarige masters, zoals die in Delft, worden benadeeld met een hogere studieschuld. Dit gaat onder andere in tegen het statement van de regering om technisch onderwijs te stimuleren en meer ingenieurs af te leveren!

 

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door