fbpx

Aftrap actieweek op TU campus

Vanmiddag is de landelijke actieweek van start gegaan op de campus in Delft. Om 13.00 uur lanceerden het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) samen met de TU Delft en vakcentrale MHP de campagne “Wie betaalt de rekening?”. Op de Aula van de TU Delft werd een teller onthuld waarop de totale studieschuld van studenten zichtbaar is: een kleine 6 miljard euro. De teller loopt per seconde met 17 euro op.

Deze schuld is de afgelopen jaren flink toegenomen en de nieuwe maatregelen van staatssecretaris Zijlstra zullen de studieschuld alleen maar doen stijgen. Studenten verliezen volgens het nieuwste wetsvoorstel per 1 september 2012 hun basisbeurs in de masterfase. Hiernaast komt nog de langstudeerboete, wordt het recht op een OV-kaart ingekort en worden schakeljaren tussen het hbo en de universiteit onbetaalbaar. Het ISO wil het maatschappelijke debat voeren over de vraag: wie betaalt de rekening van het Hoger Onderwijs?

“De gevolgen voor studenten bij hun verdere carrière zijn groot als de schulden blijven stijgen,” stelt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers, “Dit beleid betekent dat de groep starters straks moeilijker aan een huis kan komen en hun koopkracht afneemt. Dat heeft gevolgen voor de economie en dus voor de samenleving.”

Bètastudenten onevenredig benadeeld

De campagne start op de TU Delft omdat juist bètastudenten onevenredig getroffen worden door de maatregelen van staatssecretaris Zijlstra. Dat komt omdat zij vaak een tweejarige master volgen en relatief vaker met de langstudeerboete in aanraking komen. Zij verliezen dus 6400 euro in plaats van 3200 euro en dat terwijl het kabinet met het topsectorenbeleid onder andere meer ingenieurs wil opleiden.

Meer over de acties en studieschuldteller

Het ISO heeft de website www.wiebetaaltderekening.nl opgezet met informatie over de boodschap en achtergrondinformatie. De studieschuld teller is door MHP samen met het ISO berekend.

Hiernaast worden er de komende weken verschillende acties gevoerd om aandacht te vragen voor de gevolgen van dit beleid. Houdt de ORAS website en facebook in de gaten voor updates!

Reacties - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Pingback: URL

Gesponsord door