fbpx

Begroting 2013 pijnlijk voor studenten

De derde dinsdag van september is weer geweest dus de (demissionaire) regering heeft haar beleid voor komend jaar verteld en de miljoenennota is besproken in de kamer. Een pijnlijk punt uit het beleid en de begroting is in ieder geval dat de OV-studentenkaart ingekort zal worden met twee jaar. Dat betekent dat de Delftse student dus nog maar 6 jaar met het openbaar vervoer kan reizen met zijn studentenkaart.

Reisrecht

Voor studenten betekent de begroting voor 2013 een korting op de ov-studentenkaart met 2 jaar. Het ISO noemde dit eerder een “onzinnige bezuiniging”, omdat het de overheid relatief weinig kost en de student onnodig op kosten jaagt. “Dit voelt nog steeds een beetje als studentje pesten”, meent ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Voor studenten is de laatste studiefase juist een tijd waar veel in gereisd moet worden voor stages en afstuderen, juist een moment waar de ov-kaart veel gebruikt kan worden. Al helemaal voor de Delftse studenten met een gemiddelde studieduur van boven de 6 jaar zal de mobiliteit verkleind worden. Samen met het ISO en anderen roept ORAS op om deze bezuiniging terug te draaien. Er wordt niet veel geld mee verdiend door de overheid maar het geeft de studenten wel veel meer mobiliteit in de studententijd.

Gemiste kans

De begroting voor 2013 is een gemiste kans voor de Nederlandse samenleving. Om de economie uit het slop te trekken, zijn grote investeringen in het onderwijs nodig. Kennis en innovatie worden algemeen beschouwd als de oplossing voor economische groei. Duitsland is een goed voorbeeld hiervan. “Het lenteakkoord mist een schot voor open doel door geen grote investeringen te doen in het onderwijs,” aldus voorzitter Thijs van Reekum van het ISO.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door