fbpx

Bezoek Studentenraad aan ETH Zurich

2014_10_15_IDEALisTIcAfgelopen weekend zijn wij met studentenraden uit de IDEALeague samengekomen bij de ETH in Zürich. De IDEALeague is een samenwerkingsverband tussen vier toonaangevende Europese technische universiteiten, namelijk ETH Zürich, RWTH Aachen, Chalmers (Göteborg) en dus de TU Delft. Deze universiteiten werken samen op het gebied van onderwijs, onderzoek en kwaliteitszorg. De studentenraden van deze universiteiten komen ook tweemaal per jaar samen binnen het IDEALiSTiC-samenwerkingsverband. Het idee achter deze samenwerking is om als studentenraden best practices uit te wisselen, na te denken over nieuwe initiatieven en input te leveren op het beleid van de universiteiten.

Deze keer stond de meeting in het teken van het 15-jarige bestaan van de IDEALeague. De meeting vond plaats bij de  Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Deze universiteit wordt tot de 20 beste universiteiten ter wereld gerekend en op het gebied van wetenschap en technologie zelfs tot de beste 5 ter wereld.

Daarbij hebben wij als studentenraden ook overleg gehad met de rectoren en voorzitters van de vier universiteiten. Een van de onderwerpen die daarbij besproken werd, is bijvoorbeeld hoe je het gemeenschapsgevoel bij universiteiten kunt bevorderen. In de VS en Engeland is dit veel meer het geval, wat onder andere resulteert in actieve alumni. Deze alumni dragen jaarlijks ook weer geld af aan de universiteit zodat deze zijn kwaliteit en reputatie kan blijven behouden. Daarnaast hebben wij ook meegedacht aan een plan om een gezamenlijk honours programme op te zetten. Als ORAS zijn wij hier positief over omdat wij het belangrijk vinden dat mensen zich kunnen verbreden en buitenlandervaring opdoen.  Binnen de IDEALeague zijn er nog veel meer mogelijkheden om onderwijs te volgen aan een andere universiteit. Er bestaat bijvoorbeeld een gedeelde master (Applied Geophysics) en kun je studiebeurzen krijgen voor onderzoeksprojecten (IDEALeague Student  Research Grantà). Ook worden er summer schools aangeboden waarin je tijdens de zomervakantie nieuwe inzichten op kunt doen bij andere universiteiten.

Uit de informele gesprekken bleek ook dat er grote verschillen zijn tussen de TU en ETH. Hieronder een aantal wist-je-datjes:

  • De begroting van de ETH is meer dan twee keer zo groot dan de TU op nagenoeg evenveel studenten.
  • De ETH heeft twee campussen. De oude campus bevindt zich vlakbij de binnenstad en het nieuwe gedeelte ligt in een beschermd landelijk gebied buiten de stad.
  • Bij de ETH kent men niet zoiets als een uitreiking voor je bachelordiploma. Deze wordt daar per mail toegestuurd(!)
  • Grote namen zoals Einstein en Röntgen hebben aan de ETH gestudeerd.
  • De ETH heeft maar twee tentamenperiode in het collegejaar. Eerstejaars hebben zelfs maar één tentamenperiode.
  • Alle studenten hebben 24/7 toegang tot de universiteit.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door