fbpx

Boete langstuderen nekt studentenverenigingen

Bestuursjaar. Minder studenten overwegen bestuursjaar vanwege de langstudeerboete, zegt koepel van verenigingen.

Studentenverenigingen hebben grote moeite met het vinden van bestuursleden. Dat constateert de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). Studenten vrezen dat de kosten voor een bestuursjaar enorm oplopen vanwege de invoering van de langstudeerboete en de afschaffing van de studiefinanciering voor de master.

Een bestuursjaar kost over het algemeen een jaar studievertraging, omdat studenten geen colleges volgen om zich volledig aan hun taken te kunnen wijden. Wie meer dan een jaar uitloopt, krijgt echter drieduizend euro boete. “Verenigingen zijn nu bezig met het zoeken van bestuursleden, die vanaf september aan de slag gaan. Wij horen dat dit proces veel moeizamer verloopt. Studenten zijn bang dat de kosten enorm zullen oplopen. Sommigen overwegen om dan maar met een kleinere bezetting aan de slag te gaan”, zegt voorzitter Jan Boers van de LKvV, de koepelorganisatie van 46 verenigingen.

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) constateert dat de langstudeerboete een negatieve invloed heeft op het aantal bestuursleden. “Vooral kleine verenigingen hebben moeite met het vinden van geschikte mensen”, zegt voorzitter Pascal ten Have van de LSVb. Sommige studentenclubs overwegen om de kosten voor de langstudeerboete voor de bestuursleden te betalen. “Maar dat zullen alleen de heel grote studentenverenigingen kunnen opbrengen.”

Volgens Boers is het beeld dat bestaat van het besturen van studentenverenigingen volkomen onjuist. “Zo’n jaar bestaat echt niet alleen maar uit bier drinken. Leden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, de boekhouding en het organiseren van maatschappelijke activiteiten.” Een bestuursjaar is juist een goede aanvulling op je cv.  “Veel grote bedrijven zoeken naar nieuwe werknemers die naast hun studie ook andere ervaringen hebben opgedaan, zoals een studie in het buitenland of activiteiten bij een vereniging.”

Jan Boers zelf krijgt tijdens zijn bestuursjaar financiële ondersteuning van zijn ouders. “Daar heb ik geluk mee, maar dergelijke functies zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De tijd dat het weinig uitmaakte hoe lang je studeerde is voorbij. Studenten krabben zich wel twee keer achter de oren voordat ze iets extra’s doen.”

Reacties - 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Maar moet het allemaal wel voltijd zijn? Ik kan me best voorstellen dat voltijd studeren niet meer lukt, maar een aantal vakken moet volgens mij wel mogelijk zijn (zeker met al die duurzaamheid en ethiek vakken die er zijn). En anders mogen ze wel eens met een goede verklaring voor hun tijdsbesteding komen, want besturen van een studenten/studievereniging en dergelijke moet ook iets zijn wat je voor je plezier ernaast doet. Zeker met collegegeldvrij besturen vind ik dat bestuurders open moeten zijn over hoeveel tijd ze in hun bestuurstaak stoppen.

  Hoeveel tijd steken jullie eigenllijk in de SR? Dat is toch ook voltijd? Hoe besteden jullie die tijd?

 2. Wij als studentenraad zitten er ook full-time. Dat steken we om een paar voorbeelden te geven in de overleg vergadering met het college van bestuur die erg goed voorbereid wordt.
  Ook hebben we veel afspraken met medewerkers binnen de TU Delft van alle verschillende afdelingen. ICT, M&C, O&S, FMVG en verschillende faculteiten.
  Daarnaast zijn we bezig met landelijke zaken en proberen we de studenten daarover voor te lichten. Ook organiseren we activiteiten en in deze tijd vooral acties tegen het beleid van Halbe Zijlstra. Zo zijn we bijvoorbeeld aangesloten bij het Interstedelijk Studenten Overleg waar we ook actief bij zijn.
  Ook is er overleg met ons tussen de studie verenigingen. Ook hebben we veel contact met de studentenverenigingen.
  Ook houden we ons bezig met verschillende dossiers die spelen zoals het studiesucces en LDE om er maar 2 te noemen.
  Dit zijn een paar voorbeelden van dingen die we doen, maar kom vooral een keer langs bij ons op het hok om hier nog over verder te praten 🙂

 3. Pingback: Homepage

Gesponsord door