fbpx

BSa naar 45 = ongefundeerd idee

In het rapport van commissie Brakels, waarin adviezen staan om studenten sneller door hun bachelor heen te krijgen, wordt onder andere een verhoging van het BSa naar 45 punten aanbevolen. Vanmorgen in de Overleg Vergadering met het College van Bestuur heeft ORAS luid en duidelijk laten horen wat zij ervan vind. In precies twee zinnen, verdeeld over maar liefst drie regels, onderbouwt de commissie haar keuze voor een dergelijk zware maatregel: ‘Om studenten binnen 4 jaar de bacheloropleiding te laten afronden, is het noodzakelijk dat zij ieder jaar ten minste 45 ECTS behalen.

In het eerste jaar moeten studenten die norm derhalve al voorgelegd krijgen.’ Dit klopt gewoon niet. Een studieverloop van bijvoorbeeld 35, 40, 50 en 55 punten resulteert net zo goed in een bachelordiploma in vier jaar tijd. Dat een student in het eerste jaar nog moet leren studeren, druk kan zijn met een nieuwe kamer zoeken, vrienden moet maken, voor het eerst op zichzelf gaat wonen of veel moet reizen en eventueel van een wat zwakkere middelbare school komt, is kennelijk niet relevant.
Daarnaast is het opmerkelijk dat het BSa aanvankelijk ingesteld is als maatregel om de uitval in het tweede en derde jaar te reduceren en nu opeens als voortgangsmaatregel wordt ingezet. Destijds baseerde de TU haar implementatie van het BSa op rapporten uit Eindhoven waar men ook een BSa instelde. Diezelfde commissie uit Eindhoven is nu echter onzeker over de werking van het BSa en adviseert negatief over een verhoging naar 45. Maar de foutieve rekensom dat je elk jaar minstens 45 punten zou moeten halen om de bachelor in vier jaar af te ronden, weegt kennelijk zwaarder bij commissie Brakels.

Voor een uitgebreide reactie op het rapport klik je hier.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door