fbpx

Bye bye basisbeurs?

Studenten hebben recht op een basisbeurs van Nederlands Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zo is het nu geregeld, maar de vraag is voor hoe lang? De laatste dagen van de beurs lijken geteld nu het kabinet invoering van een sociaal leenstelsel overweegt.

Hoe zit het ook alweer?

In 1986 is de basis studiebeurs ingevoerd met de achterliggende gedachte dat iedereen in Nederland onafhankelijk van zijn ouders moet kunnen studeren. Studenten kregen vanaf hun achttiende maandelijks een vast bedrag van de overheid. In het begin kwam dit voor sommigen neer op een bedrag van ruim 850 gulden! Door vele bezuinigingen door de jaren heen is de basisbeurs teruggeschroefd naar €95,61 voor thuiswonenden en €266,23 voor uitwonende studenten. Afschaffing basisbeurs Dat er momenteel veel bezuinigd wordt door het Nederlandse rijk is je vast niet ontgaan. In het kader van deze bezuinigingen, worden de mogelijkheden om een sociaal leenstelsel in te voeren onderzocht. Hiermee zal naar schatting jaarlijks 800 miljoen bespaard kunnen worden.

Een sociaal leenstelsel, wat houdt dat in?

Studenten krijgen geen maandelijkse bijdrage meer van de overheid, maar lenen een vast bedrag per maand. Je sluit je studentenleven dus af met een fikse studieschuld. De meeste rechtse partijen zijn voor het nieuwe leenstelsel, omdat dit systeem niet meer riekt naar subsidie. Ook veel linkse politici zijn voor, omdat de minder bedeelden nu niet meer betalen voor de rijkeren, maar alleen voor zichzelf. Grote kans dus dat het sociaal leensysteem binnenkort ingevoerd zal worden. Vrijwel alle studenten zijn, begrijpelijkerwijs, tegen het plan en uit een onderzoek van Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) bleek dat 1 op de 5 studenten zullen stoppen met studeren als de studiebeurs wordt omgezet in een lening. Verschillende experts beweren echter dat het sociale leenplan de kwaliteit van het onderwijs goed zal doen, omdat er dan niet meer bezuinigd hoeft te worden op het onderwijs zelf. Kortom: de meningen over invoering van een sociaal leenstelsel zijn verdeeld.

Alternatieven

De alternatieve manieren om extra geld tot je beschikking te hebben als de basisbeurs wordt afgeschaft zijn nu natuurlijk interessant voor jou als student. Als je niet gezegend bent met ouders die je studie wel ‘even’ voor je betalen, blijven er nog twee opties over: of je zoekt een zeer goed betaalde bijbaan of je sluit een studie lening af bij een betrouwbare bank. Verschillende banken bieden een speciale studie lening aan met goede voorwaarden voor studenten. Vaak kun je ook deze lening na je studie aflossen en wordt er een lage rente geboden. Tot slot hier nog een aantal tips om verstandig te lenen:

· Ga voor jezelf na hoeveel je maximaal kunt dragen. Je kunt niet in de toekomst kijken, daarom is het aan te raden om het minimum salaris van een junior in jouw vakgebied aan te houden.

· Realiseer je goed dat je een lening altijd terug moet betalen; of het nu om een lening bij de overheid of bij een bank gaat,

· Begin met aflossen zodra het mogelijk is, want over bedragen die je al hebt afgelost betaal je geen rente meer.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door