fbpx

Campus strategie

Al jaren wordt er gesleuteld aan de campusstrategieën van de TU Delft. Eerst stonden alle gebouwen in het centrum, toen werd er besloten om een campus te creëren, met alle gebouwen rond de Mekelweg. Een aantal jaar geleden is de stap genomen voor het Mekelpark: alle faculteiten rond een centraal park. Inmiddels zijn er echter weer een aantal dingen veranderd: Bouwkunde brandde af, de TNW gebouwen blijken verouderd en de stad zou graag willen mengen met de campus van de TU.

De TU is dus begonnen met een nieuwe campusstrategie tot 2020. Hoe zou de campus eruit moeten zien is de vraag. In deze discussie is ORAS betrokken. Wij dragen een aantal punten uit, waarvan wij vinden dat ze hoog op de agenda moeten staan bij beslissingen rond dit plan.

Ten eerste de interfacultaire samenwerking. Wij zien de samenwerking van faculteiten als iets positiefs en als iets wat gestimuleerd zou moeten worden. Wij zien echter ook de waarde in van het bestaan van faculteiten. Wij pleiten dus niet voor één groot verzamelgebouw. Wel zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan verzamelgebouwen met collegezalen of werkplekken. Ook faciliteiten die iedereen nodig heeft zouden veel centraler geregeld kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn de bibliotheken, repro’s, restaurants en cafés.

Ten tweede de menging met de stad. Wij zien de waarde in van menging met de stad: op deze manier kan de campus levendiger worden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een supermarkt of grotere restaurants. Wij benadrukken echter wel dat een campus ook haar waarde heeft en dat het gebied ook nog wel dat gevoel moet uitdragen. Oftewel: sociale huurwoningen op de campus zouden wij een vreemde zet vinden, maar starterwoningen zouden een logische stap zijn.

Daarmee zijn we bij punt drie aan gekomen: wat is een campus zonder studenten die in Delft wonen? Op dit moment is er een groot tekort aan studentenwoningen. Wij pleitten dan ook in de campusstrategiediscussie voor de bouw van veel studentenwoningen.

Tenslotte willen we aangeven dat er een aantal zaken op dit moment op het campusterrein simpelweg niet kloppen en/of gevaarlijk zijn. Hieronder vallen het ontwerp van de fietspaden, de windoverlast bij EWI, de wateroverlast in het Mekelpark en het gebruik van het Mekelpark door onder andere scooters. Al deze punten zetten wij op de agenda van de TU.

Lees hier de notitie

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door