fbpx

Catshuis overleg mislukt, wat nu?

Op zaterdag kwam naar buiten dat de onderhandelingen in het Catshuis mislukt zijn. Na zeven weken onderhandelen is het niet gelukt om met een plan te komen waar de meerderheid van de kamer achter staat. Mark Rutte en Maxime Verhagen kwamen op 21 april met een verklaring. Wilders kon niet instemmen met de plannen waarbij naar eigen zeggen de koopkracht van de burgers te hard achteruit zouden gaan. “We hebben onze rug recht gehouden” aldus Wilders. Minder economische groei, meer werkeloosheid en minder koopkracht waren vooral de redenen om de onderhandelingen te stoppen.

Nieuwe verkiezingen

“Nieuwe verkiezingen liggen nu voor de hand” aldus Mark Rutte. Ook Wilders geeft aan zin te hebben in verkiezingen. “Ik verheug me op verkiezingen, ik hou van campagne voeren” aldus de leider van de PVV. De Partij voor de Vrijheid heeft aangegeven dat ze geen gedoogpartner meer zijn, dit zal dus leiden tot nieuwe verkiezingen.

Het campagne voeren lijkt nu al begonnen. Verhagen en Rutte leggen de schuld bij Wilders. ”Ik kan niet anders zeggen dan dat 16 miljoen Nederlanders vandaag daardoor in de steek zijn gelaten”, zei minister verhagen zaterdag tijdens de persconferentie.

Plannen op onderwijsgebied

Op maandag 23 april zouden de plannen van Halbe Zijlstra besproken worden, de plenaire bespreking is nu tot nader order uitgesteld. Jesse Klaver (GroenLinks) geeft op twitter aan dat het sociaal leenstelsel waar maandag over gedebatteerd zou worden controversieel verklaard moet worden. Het is ook nog maar de vraag of de planning om de plannen in te voeren per 1 september 2012 nog haalbaar is.  Wanneer hier meer bekend over is zullen we dat zeker melden.

In de Catshuis plannen stond in ieder geval dat de studiefinanciering ook in de bachelor zou verdwijnen. Dat de VVD voor het afschaffen van de studiefinanciering is komt niet als een verrassing. Het CDA was echter niet voor het afschaffen van de basisbeurs, maar ze stonden wel achter het Catshuis akkoord.

ORAS hoopt dat in de nieuwe plannen van de partijen voldoende aandacht is voor het hoger onderwijs. Maatregelen als het wegvallen van de studiefinanciering in de masterfase en het verkorten van het OV-reisrecht moeten goed overdacht worden. De toegankelijkheid en kwaliteit van het onderwijs moeten voorop staan. Ook moet het systeem niet verschoolsen tot een plek waar de student niet meer de ruimte heeft om zich te ontplooien en waar geen plek is om een fout te maken.

Update: Het overleg van maandag 23 april gaat niet door en is tot nader order uitgesteld.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door