fbpx

Collegegeldvrij Besturen in 2012-2013

Overwinning Nuna

Al eerder deze zomer was het goede nieuws aangekondigd, maar de regeling Collegegeldvrij Besturen op de TU begint nu ook daadwerkelijk vorm te krijgen. Komend jaar kunnen studenten die zich een fulltime jaar bezig houden met een bestuursfunctie, topsport, medezeggenschap of studentenprojecten zoals NUNA of DUT Racing, gebruik maken van de regeling. Zo telt hun jaar niet mee voor de langstudeerboete en hoeven ze geen collegegeld te betalen.

Voorwaarden
Om gebruik te kunnen maken van deze regeling zal je een overeenkomst moeten tekenen met de TU. Daarnaast geldt deze regeling alleen voor studenten die 12 RAS-maanden krijgen. Een bestuurder die minder dan 12 RAS-maanden krijgt kan geen gebruik maken van de regeling. Wanneer je in jouw functie dus wel recht hebt om 12 RAS-maanden, maar onvoldoende punten hebt (70% voortgang) kun je geen gebruik maken van de regeling. Het is ook niet mogelijk om slechts een half jaar van de regeling gebruik te maken. Daarnaast kun je geen gebruik maken van de regeling als je recht op RAS is verlopen, dit geldt dus voor zesdejaars of oudere studenten. Verder zal elke fulltime bestuurder, dus studie- en studentenverenigingen, DreamTeams, Studentenraad e.d. collegegeldvrij kunnen besturen.

Hoe kan ik collegegeldvrij besturen?
Om collegegeldvrij te kunnen besturen zal je langs de Centrale Studentenadministratie (CSa) moeten gaan en hier moeten aangeven dat je  gebruik wil maken van de regeling. Op dit moment wordt nog aan de specifieke overeenkomst gewerkt, maar als deze overeenkomst klaar is, kan je deze bij CSa ondertekenen. Hier krijg je ook de mogelijkheid om vragen te stellen of te kijken naar de praktische uitwerking.

Wat heb ik aan collegegeldvrij besturen?
Via de regeling collegegeldvrij besturen kun je je een jaar uitschrijven als student bij de TU Delft. Zo hoef je in je bestuursjaar geen collegegeld te betalen waar je geen gebruik van maakt. Daarnaast telt je bestuursjaar niet mee voor de langstudeerboete en zal je wel gewoon je 12 RAS-maanden van de TU ontvangen. Je RAS-maanden zullen direct worden uitbetaald in plaats van achteraf worden betaald, dit fungeert dus als studiefinanciering (1 RAS-maand is 90% van je maandelijkse studiefinanciering).

Wat zijn de beperkingen en waar moet ik een oplossing voor vinden?
Helaas kan je geen gebruik maken van het OV-reisrecht, omdat je niet als student staat ingeschreven. Daarnaast heb je niet de mogelijkheid om te lenen bij DUO. Ook zal je geen studiefinanciering ontvangen, maar de directe uitbetaling van de RAS kan gelden als vervanger hiervan. Als je van DUWO-huisvesting gebruik maakt, dan zal je met DUWO een afspraak moeten maken om ervoor te zorgen dat je in je huis kan blijven wonen. Als je tot slot gebruik maakt van studenten(zorg)verzekeringen, zal je hiermee ook individueel tot een overeenkomst moeten komen.

Reacties - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Helaas voorzie ik dat weinig studenten gebruik maken van de regeling, aangezien de RAS maanden vergoeding niet, zelf verre van, voldoende geld oplevert om een jaar van rond te komen. Kleine problemen die ik voorzie: Je studentenrekening moet worden omgezet (indien de bank er achter komt), je zorgverzekeringkorting vervalt en als je onder collectieve verzekeringen valt zoals in de gezondheidszorg (via een van de ouders) vervalt deze helemaal. Daarnaast heb je geen vast inkomen, en ik vraag me af of BRK bedrijven het leuk vinden als je niet als student geregistreerd staat en geen vaste baan hebt of andere vorm van inkomen.

    Mijn vraag is ook hoe de TU het probleem rond het gebruik van faciliteiten oplost: Ik zie de onderwijscommissarissen het zichzelf niet makkelijk maken als ze geen netid meer hebben om zelf dingen te controleren of announcements te maken op blackboard groepen voor studenten. Of krijgen de bestuursleden nu een gast of nul-uren medewerkers nummer met daarbijbehorende toegang tot tu faciliteiten, zoals een medewerkers kaar voor activatie van het binnenkunnen in het gebouw?

    Het is een beetje probleemdenken, maar dat krijg je als de aangedragen oplossing niet het probleem aanpakt voor iedereen maar alleen voor het selecte groepje mensen welke of voldoende financiën hebben of heel veel moeite in dit gaan steken.

Gesponsord door