fbpx

“Collegeldvrij besturen: de instellingen kiezen”

Op 20 februari is door de VVD en D66 een amendement ingediend om het mogelijk te maken dat full-time studentenbestuurders geen collegegeld meer hoeven te betalen in hun bestuursjaar.

Nadat onder andere de VSSD en ORAS zich sinds vorig jaar door middel van lobby actief hebben ingezet om studentbestuurders financieel te ontlasten na de invoering van de langstudeerboete, zijn wij erg blij te zien dat er nu toch door de Kamer naar dit studentengeluid wordt geluisterd. ORAS is namelijk van mening dat studentbestuurders een belangrijke bijdrage leveren aan de Delftse studentenwereld. Daarom is het van belang dat een student die zich een fulltime jaar inzet, ook die erkenning krijgt van de universiteit middels RAS-maanden (en een door ORAS geinitieerd RAS certificaat).

Gezien alle studentonvriendelijke maatregelen van het kabinet om de studiesnelheid te verhogen, leek het er op alsof de studentenbelangen niet meer mee werden genomen. Door dit voorstel van Anne-wil Lucas en Boris van der Ham wordt er een stap in de goede richting gezet door studentbestuurders te ontlasten. Echter zijn er nog wel enkele haken en ogen aan het voorstel, zo kunnen studenten wanneer zij uitgeschreven zijn bij DUO niet lenen. Daarnaast is er nog geen oplossing gevonden voor parttime bestuurders. Tot slot is het natuurlijk aan de universiteit om ervoor te kiezen deze regeling door te voeren.

Constructief

De eerdere houding van de universiteit is tot nu toe altijd constructief, daarom zien wij hun bereidheid om mee te werken aan dit voorstel rooskleurig in. Echter, de TU zal nog wel stappen moeten ondernemen en daar zullen we ons dan ook volledig in mengen.

ORAS is positief over dit voorstel, maar hoopt dat het zoeken naar oplossingen hier niet stopt. We zijn sinds de aankondiging van de langstudeerboete al bezig met het verkennen van mogelijke oplossingen en zien uit naar een regeling die actieve studenten, zoals full- en parttime bestuurders, commissies, studentenprojecten en raden, financieel ontlast.

Reacties - 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Lekker bezig, ik hoop zeker dat dit gaat lukken. Dit zou zeker helpen voor alle studenten die naast hun studie nog wat anders willen doen. Alleen zou het wel fijn zijn als we er ook nog bij kunnen lenen bij de IBG

Gesponsord door