fbpx

Debat leenstelsel

Halbe ZijlstraAfgelopen maandag was ORAS aanwezig bij een debat over het sociaal leenstelsel op de Hogeschool Rotterdam. Deelnemers aan dit debat waren Tweede Kamerleden Mohammed Mohandis (PvdA), Pieter Duisenberg (VVD), Michel Rog (CDA) en Harm Beertema (PVV). Daarnaast was er een panel met o.a. Thom de Graaf (voorzitter van de Vereniging Hogescholen) en Jacco Hoekstra (professor aan de TU Delft en oud-decaan van LR). Ook het Interstedelijk Studenten Overleg – de overkoepelende studentenorganisatie waarbij ORAS is aangesloten – was vertegenwoordigd door Renée van der Ploeg.

 

Aan de hand van drie stellingen gingen een kleine honderd bezoekers in debat. Op de vloer was een lijn aangebracht waarlangs de aanwezigen zich moesten opstellen, waarna je je mening mocht toelichten. Allereerst de vraag of lenen de normaalste zaak van de wereld is. Ja, vindt Mohammed Mohandis: “Lenen voor je studie is een investering in jezelf, niet in een auto die alleen maar minder waard wordt. Door te studeren kun je later meer gaan verdienen.” Michel Rog denkt er anders over: “We leven nog steeds met de gevolgen van een diepe schuldencrisis, moet daar een studiegeldcrisis bovenop komen? Daarnaast is het CDA bang dat er groepen in deze samenleving zijn die ervoor zullen kiezen om niet meer te studeren.”

 

Vervolgens werd besproken of het leenstelsel ervoor zorgt dat er meer uren in de Albert Heijn zullen worden doorgebracht dan in de collegebanken.  ORAS vreest dat er zeker voor technische studenten weinig tijd is om naast hun studie zowel ontplooiende activiteiten te kunnen ondernemen als ook te werken om maandelijks rond te kunnen komen. Tot slot kwam ter sprake of minder mensen zullen kiezen om (door) te studeren. ORAS denkt dat het leenstelsel (in combinatie met een eventuele afschaffing van de studenten OV-kaart) een gevaar is voor de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs.

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zag in zijn afsluitende woorden een lichtpuntje: zowel de voorstanders als tegenstanders van het stelsel vinden dat er extra geld naar het onderwijs moet; meer docenten, meer begeleiding. Hij spoorde de politici aan om de knoop door te hakken of het stelsel er nu komt of niet. ‘Je kunt mensen niet eindeloos in onzekerheid laten’, vond hij.

 

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door