fbpx

Delftse student wordt extra hard geraakt door regeerakkoord

Het gepresenteerde regeerakkoord van het nieuw te vormen kabinet Rutte-Verhagen bevat droevige plannen voor het Nederlands universitair onderwijs. Het regeerakkoord is niet bepaald rooskleurig voor de algemene student, en vooral niet voor de Delftse student.

Ten eerste zal de basisbeurs alleen blijven bestaan in de Bachelor-fase. Dit betekent dat de Master gefinancierd wordt op basis van een sociaal leenstelsel. Voor techniekstudenten met een 2 jarige Master geldt dit dubbel zo hard.

Ten tweede worden de langstudeerders, studenten die langer dan nominaal + 1 jaar studeren, overdreven hard aangepakt. Het college geld wordt na nominaal + 1 jaar studeren met €3000,– verhoogd. De universiteit zal per jaar voor een langstudeerder €3000,– minder ontvangen. In feite staat hier dat een student legitiem 1 jaar vertraging mag oplopen in zijn studie. Dit betekent dat een 4 jarige studie in 5 jaar voltooid mag worden, maar voor een 5 jarige studie geldt dit ook. Verhoudingsgewijs klopt dit niet.  Bovendien zijn de studies in Delft gemiddeld zwaarder, waardoor de studieduur hoger ligt dan in de meeste andere steden.

Tot slot is het belangrijk om te kijken wat er gebeurt op het moment dat je je ontplooit naast je studie en daarmee extra vertraging oploopt. Mooie en waardevolle dingen als buitenland ervaring, top-sport, commissie- of bestuurswerk, Dream Teams, enz. zijn van grote waarde voor de ontwikkeling van de Delftse student en zullen blijvend moeten worden aangemoedigd.

Al met al is het duidelijk dat het kabinet de techniek student lijkt te vergeten aangezien zij de Delftse studenten extra benadeelt met bovengenoemde maatregelen. Het blijkt maar weer dat extra aandacht voor technisch onderwijs noodzakelijk is, een punt waar ORAS voor zal vechten, zowel op lokaal als nationaal vlak.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door