fbpx

Dubbele boete voor Pre-Masterstudenten?!

Er blijven steeds meer unieke en vervelende situaties uit de langstudeerboete rollen. Nu blijkt dat studenten die zich hebben ingeschreven als premaster student aan de TU Delft dubbel ingeschreven staan bij OCW (ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap) en daardoor kans hebben op een dubbele boete in één jaar. Hieronder volgt een duidelijke situatieschets.

De situatie

Premaster studenten zijn er niet op alle universiteiten. Delft is hierin een uitzondering, omdat andere universiteiten op het moment van invoeren van de premaster mogelijkheid nog geen harde knip hadden. Delft was hiermee als eerste. Om de clausule wat minder hard te maken en een overgang te garanderen is de premaster regeling in het leven geroepen. Zodat je tijdens je Bachelor kon meedoen aan mastervakken en -tentamens. Hierbij kregen studenten status van “premaster student” en op die manier werden studenten dan ook ingeschreven bij OCW.

“Dit heeft de TU netjes gedaan en hier zijn door de universiteit geen fouten bij gemaakt” aldus Paul Rullmann. OCW ziet het echter anders en die vindt dat premaster studenten als beide ingeschreven moeten staan want ze zijn bezig met zowel een master als een bachelor. Op het moment van invoeren van de premaster regelen was er nog helemaal geen sprake van een eventuele langstudeerboete en dus dit gevolg. De TU heeft hierover een conflict met OCW. Beide vinden ze dat geen fouten hebben gemaakt en is de student die een uitweg zag door de premaster regeling ernstig benadeeld.

Wat wij nu gaan doen

ORAS heeft al contact gehad met het Interstedelijk Studenten Overleg, en zij gaven aan dat dit in ieder geval weer extra “voer” voor de rechtzaak tegen de langstudeerboete is die op 21 mei wordt gehouden. Ook onderzoekt het ISO of het bij andere universiteiten ook speelt, maar zoals eerder genoemd, waarschijnlijk niet. Daarnaast gaat de TU nu, op aandringen van de studentenraad, uitzoeken om hoeveel studenten het precies gaat.

Via www.oras.nl blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de premaster regeling.

ORAS zal er in ieder geval alles aan doen om ervoor te zorgen dat studenten niet de dupe worden van een fout van ofwel de TU of het ministerie.

Reacties - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. De TU heeft ook studenten die tijdens hun minor van hun bachelor het schakelprogramma voor hun master volgden ingeschreven als premaster studenten. Ik ben hierdoor 1,5 jaar tijdens mijn bachelor ingeschreven geweest als premaster student, toen geen probleem, maar nu zou ik een langstudeerboete kunnen krijgen terwijl ik nominaal loop. Zouden jullie dit ook kunnen overleggen met het Interstedelijk Studenten Overleg?

Gesponsord door