fbpx

Fijne feestdagen en een goed 2012

Een jaar gaat snel voorbij, zo ook het afgelopen jaar. Het was een jaar met ontzettend veel gebeurtenissen op het onderwijs gebied. De landelijke ontwikkelingen zullen de meest bekende zijn. In januari stonden duizenden studenten in Den Haag om te protesteren tegen de maatregelen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het feit dat de universiteiten niet meer een boete hoeven te betalen aan de overheid, daarnaast is de boete ook nog eens een jaar uitgesteld. Daarnaast kwam op landelijk vlak ook het wegvallen van de masterstufi aan bod. Een probleem waar veel studenten het niet mee eens zijn. Op dat vlak heeft ORAS vooral geprobeerd de studenten in te lichten en de lobby in de tweede kamer in te zetten op een constructieve manier. Daarnaast was er nog het verkorten van het studentenreis product en het duurder worden van de tweede studie.

Ook binnen de universiteit zijn er veel dingen gebeurd.

Koersen op studiesucces

Dit dossier is gepresenteerd en de studentenraad heeft er uitgebreid op geadviseerd. In een beladen betoog werd er constructief mee gedacht met de universiteit maar werden er ook de nodige kritische noten geplaatst. In de tijd daarna heeft de studentenraad deelgenomen in een werkgroep die nadacht over de verdere implementatie van de notitie. Het bewaren van de kwartaal grens een voorbeeld een advies wat uit de nieuwe notitie naar voren is gekomen.

In 2012 zal het vooral gaan van de implementatie op facultair niveau.

Langere openingstijden UB

De UB was langer open in 2011. Er is een pilot gestart met bredere openingstijden die er goed is bevallen onder de studenten. Ook in 2012 zal deze pilot door gaan en zal ORAS proberen de openingstijden definitief te vergroten zowel binnen als buiten de tentamenperiode.

Delft Erasmus Leiden

Halverwege dit jaar kwam dit dossier om de hoek kijken. Door een artikel in het NRC kwam dit onderwerp ter sprake en tijdens de opening van het collegejaar werd het ook weer aangehaald. Een eventuele intensievere samenwerking met de universiteiten in Leiden en Rotterdam. Ook dit zal in 2012 blijven spelen en de studentenraad zal er alles aan doen om de belangen van de studenten zo goed mogelijk te behartigen. Of het een samenwerking wordt, een fusie of misschien wel helemaal niets dat weten we nog niet maar waarschijnlijk zullen de universiteiten hun plannen in maart aan de staatssecretaris presenteren en zal dat voor meer duidelijkheid zorgen.

Natuurlijk hebben zich er dit jaar nog veel meer dingen afgespeeld. Denk aan de rechtzaak tegen de langstudeerdersboete, is het studentenstatuut vernieuwd met een toevoeging over de RAS maanden voor het geval dat de masterstufi weg zal vallen, was.tudelft.nl is gelanceerd en het BSa werd verhoogd naar 45 punten.

Namens de hele ORAS fractie prettig kerstdagen en een studiesuccesvol nieuwjaar!

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door