fbpx

Gehele basisbeurs onder vuur?

Nederland moet extra bezuinigen om aan de begrotingsregels van de EU te voldoen. Dit vanwege het begrotingstekort wat volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) volgend jaar oploopt tot wel 4,5%. Dit terwijl er volgens de EU richtlijnen een tekort van maximaal 3 procent mag zijn.

In de komende drie weken zullen de twee regeringspartijen en haar gedoog partner kijken waarop en hoeveel ze zullen bezuinigen. Éen van de onderwerpen die in ieder geval ter sprake zal komen is de basisbeurs gedurende de hele studiefase.

“sociaal leenstelsel te allen tijde verstandig idee”

Tijdens de verkiezingen was het duidelijk dat de regeringspartij VVD de basisbeurs in zowel de bachelor als master wilde afschaffen. Het CDA heeft er toen mede voor gepleit om de basisbeurs te behouden

De laatste tijd ging het vooral over het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase. Maar in een interview met Erasmus Magazine zegt Staatssecretaris Zijlstra: “Het sociaal leenstelsel vind ik te allen tijde een verstandig idee, maar je krijgt in de politiek zoiets alleen gedaan in tijden van financiële krapte. “

Voorstander sociaal leenstelsel

De VVD is altijd al een voorstander geweest van het sociale leenstelsel en is dat nu ook nog steeds. Door de basisbeurs wordt een kwart van de begroting op het hoger onderwijs besteedt aan de stufi en niet direct aan het onderwijs zelf. “Terwijl het wat mij betreft de taak van de overheid is, om te zorgen voor goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen.” Aldus Zijlstra.

Voorstander basisbeurs

De gedoog partner van het huidige kabinet is een voorstander van de basisbeurs. Ook het CDA wil nog niet op de zaken vooruitlopen en geeft aan dat alles bespreekbaar is.

1 miljard

De bezuiniging op de basisbeurs gedurende de hele studiefase zou 1 miljard euro opleveren per jaar. In deze berekening wordt uitgegaan van 450 duizend bachelor studenten. Daarnaast is er in de berekening geen rekening gehouden met de studenten die langer dan 10 jaar over hun studie doen en hun beurs moeten terugbetalen.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door