fbpx

Inhoud leenstelsel

Sociaal LeenstelselHelaas, maar waar: het leenstelsel is een feit. De coalitiepartijen zijn met GroenLinks en D66 tot een overeenstemming gekomen over het leenstelsel. Onder de noemer ‘studievoorschot’ schaffen zij de basisbeurs af. In plaats daarvan moeten studenten voortaan alles lenen.

ORAS is en blijft tegen een leenstelsel. Het wordt door ons gezien als een slechte politieke keuze. Maar nu het leenstelsel er toch lijkt te komen, vinden we het belangrijk dat studenten profiteren van de opbrengsten. Het geld dat deze maatregel oplevert, moet ook echt in het Hoger Onderwijs worden gestoken. Via het ISO praten we mee over een juiste invulling van deze investeringen.

Maar wat staat er nu precies in het voorstel?

 •  De basisbeurs komt te vervallen per september 2015.
 •  De OV-studentenkaart blijft, en ook MBO’ers onder de 18 krijgen hem.
 • ● De aanvullende beurs wordt verhoogd met 107 euro voor uitwonende studenten en met 128 euro voor thuiswonende studenten. Hierdoor is er straks geen onderscheid meer in de aanvullende beurs tussen thuis- en uitwonend. Het maximum van de aanvullende beurs wordt 365 euro per maand.
  Hierbinnen wordt er wat geschoven in wie welk bedrag krijgt. Het bedrag zal nu zal eerder lager worden. Je ouders moeten dus minder verdienen om aanspraak te blijven maken op de hoogst mogelijke aanvullende beurs.
 •  Je krijgt 35 jaar om je schuld af te lossen. De aanlooptijd van 2 jaar blijft (2 jaar naar je studie hoef je pas te beginnen met betalen) en de jokerjaren (max. 5 jaar waarin je niet hoeft terug te betalen, die je zelf kunt inzetten) blijven ook bestaan. Wel blijft de rente gewoon doortellen tijdens deze periode. Dit betekent dat iemand die lang nodig heeft om zijn of haar studieschuld af te betalen (dus iemand met een laag inkomen) in totaal een veel hoger bedrag terugbetaalt.
 •  De berekening van het bedrag dat je moet terugbetalen wordt aangepast. Ze pakken je maandloon, hier trekken ze het minimumloon vanaf en vervolgens pakken ze van het bedrag wat overblijft max 4%. De uitkomst hiervan is het bedrag dat je maximaal maandelijks terug gaat betalen. Deze rekensom gaat pas in vanaf het wettelijk minimumloon, zitten je inkomsten onder het minimumloon, dan hoef je niet af te betalen.
 •  De rente wordt gebonden aan een andere staatslening dan nu het geval is. Waar de huidige rente nog 0,8% is, is die van de andere staatsbond nu 1%. Of te wel, de rente zal voortaan altijd iets hoger uitvallen.
 •  Het geld dat vrijkomt door dit plan gaat terug naar het hoger onderwijs. Hier zijn verder nog geen concrete plannen voor, waarschijnlijk komt het in een nieuwe vorm van prestatieafspraken die ze ‘kwaliteit afspraken’ willen noemen. Ze verwachten op termijn 1 miljard te kunnen investeren.
 •  Omdat de eerste jaren nog geen geld vrijkomt  leggen de VSNU en VH beide 100 miljoen per jaar in voor de eerste 3 jaar dat dit stelsel bestaat.
 •  Er komt instemmingsrecht voor de medezeggenschap op de hoofdlijnen van de begroting van de onderwijsinstelling.

Lees meer over het leenstelsel en krijg een antwoord op al je vragen in ons dossier of op deze speciaal gelanceerde website van het ISO, onze landelijke koepelorganisatie.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door