fbpx

Invoering sociaal leenstelsel jaar uitgesteld

stufi

De invoering van het leenstelsel wordt met een jaar uitgesteld. Het uitstel betreft de invoering van het leenstelsel in de bachelorfase van het hoger onderwijs. In de masterfase staat het leenstelsel nog wel gepland voor 2014. In het regeerakkoord was afgesproken dat het leenstelsel zowel in de bachelor- als in de masterfase van universiteiten en hoger beroepsonderwijs zou worden ingevoerd in september 2014. Zo wordt het ook beschreven in het wetsvoorstel ‘Kwaliteit in verscheidenheid’ wat in januari is verschenen. Van dit plan ziet het kabinet nu dus van af. In de Tweede Kamer is wel een meerderheid voor het leenstelsel, maar in de Eerste Kamer is dat niet het geval. 

Minister Bussemaker heeft een nadere invulling van het sociaal leenstelsel bekend gemaakt: terugbetalen in 20 jaar en het leenstelsel voor de bachelorfase wordt een jaar uitgesteld. Het Insterstedelijk Studenten Overleg (ISO) waarvan ORAS een lidorganisatie is, vindt dat voordat de Minister het leenstelsel überhaupt kan invoeren, noodzakelijke randvoorwaarden voor toegankelijkheid geregeld moeten worden. Het gaat om behoud van de OV-jaarkaart en een financiële uitbreiding voor gezinnen met lage inkomens. “We zijn niet blij met de komst van het leenstelsel, maar als het komt dan moet het wel onder goede voorwaarden gebeuren. De Minister is het aan studenten verplicht om te zorgen voor een degelijk leenstelsel met sociale randvoorwaarden, ook voor de masterfase”, zegt voorzitter Thijs van Reekum van het ISO.

Vrijdag kwamen een CPB studie naar terugbetalingsregelingen, het SCP-rapport ‘De studie waard’ en een verdere invulling van het sociaal leenstelsel uit. Uit de verdere invulling blijkt dat de termijn van terugbetalen met 5 jaar wordt verlengd naar 20 jaar en dat de basisbeurs voor de bachelorfase een jaar wordt uitgesteld. “Er zitten goede elementen in zoals uitstel voor een degelijk leenstelsel en het oprekken van de terugbetaling naar 20 jaar. We zijn echter ontevreden dat er nog steeds geen duidelijkheid over het OV, de aanvullende beurs en dat het leenstelsel voor de masterfase nu al wel in gaat”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Uit het SCP-rapport blijkt dat scholieren, studenten en ouders zich in de dagelijkse besluitvorming laten leiden door financiële gevolgen. “Scholieren en studenten laten studiekeuze, het volgen van college en aanschaf studiemateriaal afhangen van geld en dat is onacceptabel”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Om die reden pleit de studentenorganisatie voor behoud van de OV-jaarkaart en uitbreiding van de aanvullende beurs.

Het SCP laat ook zien dat ouders uit lage inkomens voor een financiële tegemoetkoming kiezen als verzachtende factor voor het leenstelsel, dat is bij rijke ouders de ov-jaarkaart. Thijs van Reekum: “De conclusie moet getrokken worden dat een goede financiële regeling voor gezinnen met lage inkomens noodzakelijk is, hiervoor moet de aanvullende beurs omhoog”. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs hangt heel nauw samen met ov-jaarkaart. Uit het SCP-onderzoek blijkt dat alle groepen duidelijk aangeven dat het de OV-jaarkaart behouden moet blijven. “Het ISO pleit al langer voor behoud van de ov-jaarkaart, omdat dit gezien wordt als de meest pijnlijke bezuiniging”, aldus de studentorganisatie. De Minister komt tegemoet aan aankomende studenten door de bachelorfase een jaar uit te stellen. Zij moet in de tussentijd zorgen voor een goede aanvullende beurs en een goede terugbetaalregeling.

Het ISO roept de Minister op ook de invoering van het leenstelsel in de masterfase een jaar uit te stellen. “Net zoals in de bachelorfase zijn goede voorlichting en een degelijk financieel stelsel belangrijke onderdelen van behoorlijk bestuur. Daar voldoet de Minister niet aan door het leenstelsel voor masterstudenten nu al in te voeren”, laat ISO-voorzitter Thijs van Reekum weten.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door