fbpx

Invoering sociaal leenstelsel vrijwel zeker van de baan

Sociaal LeenstelselDoor het begrotingsakkoord tussen kabinet en oppositie is de invoering van het sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs vrijwel zeker van de baan. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) heeft het zicht verloren op een meerderheid in de Eerste Kamer, omdat GroenLinks het plan niet ondersteunt.

Bussemaker is in de Eerste Kamer aangewezen op D66 en GroenLinks, de enige partijen naast VVD en PvdA die het plan in hun verkiezingsprogramma hebben staan. In het begrotingsakkoord van vrijdag staat 650 euro miljoen extra voor onderwijs, maar GroenLinks, dat het akkoord niet tekende, houdt nu vast aan zijn aanvullende eisen zoals een lager collegegeld en behoud van de ov-jaarkaart voor studenten.

NRC berichtte vorige week dat D66, ChristenUnie en SGP, die betrokken waren bij het akkoord, ook bezwaren hebben tegen het leenstelsel die zonder extra geld niet zijn op te lossen. Bussemaker benadrukt dat aanvullende eisen (zoals een hogere aanvullende beurs) ten koste gaan van de extra investeringen.

Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen zijn er vrijdag geen afspraken gemaakt over het leenstelsel:

D66 is nog niet tevreden met het voorstel zoals het er nu ligt. Zo zijn wij tegen de ontkoppeling van de master en bachelor. Wij vinden het niet wenselijk dat het leenstelsel eerst wordt ingevoerd voor de master, omdat die studenten niet meer echt de kans hebben te overwegen of ze wel doorgaan met studeren. Wie eenmaal begonnen is, gaat door met een master. Als de minister dacht dat ze de Kamer tegemoet kwam door het stelsel voor de bachelor voorlopig uit te stellen, heeft ze zich wat D66 betreft vergist. Een invoering van het leenstelsel in de master in 2015 is heel misschien aanvaardbaar voor ons, maar liever zien we dat iedereen die nu al studeert er niet mee te maken krijgt, en dat we, als we het leenstelsel invoeren, er in 2015 met de nieuwe lichting bachelors mee beginnen.

Ook SGP-Kamerlid Roelof Bischop bevestigt dat er bij het akkoord geen afspraken zijn gemaakt over het leenstelsel:

De SGP staat niet fundamenteel afwijzend tegenover de invoering van het sociaal leenstelsel, maar we hebben wel zorgen over het wetsvoorstel zoals het voor de zomer naar de Kamer is gestuurd. We hebben zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs, de opeenstapeling van maatregelen als ook het OV-reisrecht op de schop gaat en de aflosbaarheid van de schuld aan het eind van de studie. Hier moet de minister met goede antwoorden komen, anders kunnen we het wetsvoorstel niet steunen.

De ChristenUnie laat via een woordvoerder weten:

Wij zullen het leenstelsel nooit steunen. We vinden het een slecht plan en vieren een feestje als het wordt teruggetrokken. Met het leenstelsel zou de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komen te staan, en het is een verkeerde aanname dat studenten zich al bij voorbaat in de schulden moeten steken.

Voor een uitgebreidere update over het leenstelsel, zie het dossier stufi van ORAS.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door