fbpx

Langere openingstijden bibliotheek een succes!

Tijdens de afgelopen tentamenperiode heeft de UB op initiatief van ORAS een pilot gedraaid met langere openingstijden. Over de gehele tentamenperiode was de UB één uur eerder open en twee uur langer open. Na het draaien van de pilot was het wachten op de resultaten. Een week lang is er elk uur geteld hoeveel mensen er in de bibliotheek zaten én er waren enquêtes aanwezig, die door bijna 400 studenten zijn ingevuld.

Uit de tellingen blijkt dat er tijdens de langere openingstijden nog veel gebruik werd gemaakt van de UB. Om half 1 nog ruim honderd studenten en om half 2 nog ongeveer 80 studenten die hard aan het blokken waren. Ook vanaf 8 uur ´s ochtends stroomde de bibliotheek al snel vol.

De enquête laat zien dat studenten tijdens de tentamenperiode de ideale openingstijden van de UB zien van 8.00 tot 01.00 à 02.00. Wat opvalt aan de uitslag van de enquête zijn de ideale openingstijden van de UB buiten de tentamenperiodes. Bijna 42% van de studenten geeft aan dat de UB buiten de tentamenperiodes eerder open zou moeten. Ruim 62% van de studenten geeft aan dat hij of zij de UB buiten de tentamenperiode graag langer open ziet.

Wat vindt ORAS?

Als ORAS willen we dat de UB ook tijdens de onderwijsperiodes langer open is. Na alle maatregelen die op de TU Delft en daarbuiten zijn doorgevoerd wordt de druk op studenten steeds hoger. Werkende naar een deadline of tentamen zouden de openingstijden van de bibliotheek geen belemmering voor de student moeten zijn. Faculteiten voldoen vaak niet aan deze behoefte, de UB zou dit goed op kunnen vangen. Afgelopen jaren is de UB ook altijd gesloten geweest op feestdagen gedurende de onderwijs- en vakkenperiodes. Ook dit jaar vallen bijvoorbeeld Goede Vrijdag en 1e en 2e Paasdag weer in de witte week en tentamenweek. Volgens ORAS moet de UB op dit soort dagen gewoon geopend zijn.

Huidige status

Op de Overlegvergadering van 5 december jl. met het College van Bestuur zijn de openingstijden van de UB behandeld. In januari gaat er nog een tweede pilot plaatsvinden met dezelfde openingstijden. Ook het College van Bestuur vindt, mits de bezetting voldoende is, dat de UB ook doordeweeks langer open kan. Als ORAS willen we dat er ook tussen de tentamenperiodes een pilot gaat draaien.

Reacties - 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Tijdens de piekuren van de tentamenweek zitten er ongeveer 700 mensen in de UB, dus een aanzienlijk aantal zit nog in de UB in die avonduren

Gesponsord door