fbpx

Langstudeerboete na 12 september?

Het politieke draagvlak voor de langstudeerboete lijkt steeds verder in te krimpen. Tijdens een studentendebat in Utrecht op 14 augustus pleitte zelfs CDA lijsttrekker Haersma Buma voor het terugdraaien van de boete. Het CDA stond tot nu toe nog altijd achter de boete. Hiermee wordt de situatie voor studenten steeds onduidelijker. Komt er nu een boete of een sociaal leenstelsel? Vele jongeren- en studentenorganisaties eisen nu duidelijkheid over de standpunten van de politieke partijen.

De organisaties willen dat de Kamer besluiten gaat nemen en roept haar daarom op om terug te komen van het reces. “Als blijkt dat zo`n ingrijpende maatregel niet langer kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, is het tijd om te zorgen dat er gestemd wordt over het voortbestaan van de langstudeerboete.” ISO-voorzitter Thijs van Reekum: “Het kan nu zo zijn dat studenten die toevallig in het collegejaar 2012-2013 uitlopen, de boete wel moeten betalen, terwijl studenten die volgend jaar starten niet met een langstudeerboete geconfronteerd worden. De student mag niet de dupe worden van een onzeker politiek klimaat”.

De VVD is voorstander van een sociaal leenstelsel en wil met de invoering daarvan de langstudeerboete schrappen. VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff zei dinsdagavond in het programma Nieuwsuur echter dat de VVD de boete niet direct wil schrappen omdat dat een gat in de begroting veroorzaakt.

ORAS vindt de genoemde situatie rondom de langstudeerboete zeer kritiek. Het mag niet zo zijn dat een boete nu alleen ingevoerd wordt omdat de begroting daar al op ingesteld is en dat deze vervolgens weer wordt afgeschaft. Het treft dan juist de studenten die pas tijdens hun studie te horen kregen dat ze zouden worden beboet voor hun eerdere studiegedrag.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door