fbpx

Langstudeerdersboete rechtmatig, maar niet voor de huidige deeltijdstudent

Voor de huidige en toekomstige voltijdstudenten blijft de langstudeerdersboete in stand, zo blijkt vandaag uit de uitspraak van de rechter. ORAS is erg teleurgesteld over deze uitkomst, door deze boete worden erg veel studenten de dupe van een onzinnige regeling. Ook het ISO, de LKvV en de LSVb zijn niet erg blij met deze uitkomst. Wel zijn we verheugd met het oordeel van de rechter dat de langstudeerdersboete onrechtmatig is voor de deeltijdstudenten.

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de langstudeerdersboete rechtmatig is voor de huidige voltijdstudenten. “Dit betekent dat er momenteel meer dan 66.000 studenten worden geconfronteerd met een verandering van de regels tijdens het spel”, aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO. Het blijft namelijk wettelijk toegestaan om het collegegeld met € 3.063,- te verhogen voor voltijdstudenten die meer dan één jaar uitlopen op hun studie.

Onrechtmatig voor deeltijdstudenten

Daarentegen oordeelde de rechter dat de langstudeerdersboete wel onrechtmatig is voor de deeltijdstudenten, die zich hebben ingeschreven voor 1 februari 2011. Dit is een belangrijke overwinning voor de drie studentenorganisaties die tegen de boete naar de rechter zijn gestapt. Deze deeltijdstudenten worden nu terecht ontzien van de langstudeerdersboete en hoeven niet hun studie te beëindigen vanwege te hoog oplopende studiekosten. De rechter acht de gevaren reëel die zijn opgeworpen door de studentenorganisaties dat een leven lang leren in gevaar komt.

Vervolgstappen

De studentenorganisaties beraden zich nog op eventuele (juridische) vervolgstappen. “Gelukkig neemt het draagvlak voor de langstudeerdersboete in de politiek af”, aldus Kai Heijneman, voorzitter LSVb. “Steeds meer politieke partijen spreken zich uit tegen de langstudeerdersboete”. De drie studentenorganisaties roepen de politiek dan ook op om de langstudeerdersboete alsnog geheel terug te draaien. ”Ook gaan we streng toezien op de uitvoering van de langstudeerdersboete door de instellingen en trekken we direct aan de bel als het niet gaat zoals is voorgehouden door staatssecretaris Zijlstra”, zo stelt Jan Boers, voorzitter LKvV. De studentenorganisaties zullen tijdens de verkiezingscampagnes proberen de langstudeerdersboete alsnog van tafel te krijgen.

Conclusie

Het is jammer dat dit gedrocht nog steeds bestaat en dat studenten hierdoor komend jaar dus het verhoogde collegegeld moeten betalen. Wel is het goed om te zien dat er een regeling moet komen voor de deeltijd studenten maar in Delft zijn er niet zoveel deeltijd studenten.

Wel komt er het “collegegeldvrij besturen” waarmee fulltime bestuurders die geen gebruik maken van het onderwijs zich uit kunnen schrijven. Dit jaar telt dan niet mee voor de studietijd die geteld wordt voor de langstudeerboete.

Binnen de organisatie zijn we hard bezig om ervoor te zorgen dat het collegegeldvrij besturen zo snel mogelijk ingevoerd kan worden.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door