fbpx

LDE Brainstorm met 22 studentbesturen

Dinsdag 18 oktober was het druk in de Snijderszaal op de eerste verdieping van EWI. Tweeëntwintig leden van verschillende studentbesturen uit Delft waren bijeengekomen om hun ideeën te delen over de samenwerkingsplannen tussen de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, samen LDE. In groepen van drie werden vijf onderwerpen besproken die de Delftse student speciaal aangaan.

In verschillende groepjes werd gediscussieerd over een eventuele samenwerking

De Delftse studentencultuur bracht de discussie snel op gang. Dat er overtuiging en trots in de zaal zou zijn over de studentencultuur die wij hier hebben opgebouwd, dat was verwacht, maar aan de deelnemers werd gevraagd dat te concretiseren. Wát maakt het in Delft zo speciaal? Al snel vullen de flipover-vellen zich met actief, enthousiast en georganiseerd. “Hier worden dingen echt professioneel aangepakt als ik het vergelijk met de twee andere steden”, zegt Just Ruitenberg van de VvTP. De leden van de groep zijn het met elkaar eens en zien de Delftse studentencultuur als een groot sterk punt van Delft. Zo’n samenwerking brengt in eerste instantie vooral gevaren met zich mee, wanneer de studentencultuur wordt afgebroken door nieuwe maatregelen. Het verdwijnen van ontplooiingsmogelijkheden, besturen en RAS-maanden is een groot gevaar en mag absoluut niet gebeuren.

De verschillen tussen universiteiten zijn ook duidelijk aanwezig, aldus de deelnemers. In Delft mogen we onze vele contacturen en de grote mate van inspraak die onze Studentenraad en FSR’ren, maar ook de studieverenigingen hebben, koesteren. Tegelijkertijd zijn de studievoortgangsmaatregelen uit met name Rotterdam hier absoluut niet gewenst. De schoolsheid die op de andere universiteiten op te merken valt, is hier ook niet op zijn plek. Er valt in Leiden en Rotterdam echter ook wat te halen. Delftse studenten zien uit naar nog beter bereikbare keuzevakken en minoren en leren graag van het ondernemerschap in Rotterdam.

Katja Smoor presenteert de resultaten van één van de groepjes

Bovendien zien de deelnemers het belang van een multidisciplinaire benadering van hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Een innige samenwerking tussen LDE lijkt hen daarom prima. “Maar het moet van onderaf komen. Aan een geforceerde samenwerking heb je niets,” zegt Wouter Verbeek van de VSSD. De samenwerking moet daarom vooral de vorm van een platform krijgen, waardoor een multidisciplinaire samenwerking tussen onderzoeks- of onderwijsgroepen gemakkelijk kan groeien.

De discussie bleef gaande tot de laatste minuut. Na een snelle samenvatting presenteerden de groepen hun brainstorm aan elkaar en werden gezamenlijke conclusies getrokken. ORAS neemt deze conclusies van harte mee om de mening van de Studentenraad completer en verder onderbouwd te maken. Binnenkort zal er overleg zijn met Paul Rullmann van het College van Bestuur waarin een aantal punten uit de brainstorm besproken zal worden.

[nggallery id=2]

Reacties - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door