fbpx

Leenstel door Eerste Kamer op losse schroeven

Zoals het er nu uitziet zal de eerste kamer niet instemmen met een leenstelsel zoals  voorgesteld door het kabinet. Invoering van het leenstelsel in 2014 lijkt daarmee ook niet meer haalbaar.

Na de zorg plannen is hiermee een tweede slachtoffer gevallen in het regeerakkoord. Een fors aantal oppositie partijen heeft kenbaar gemaakt voor behoud van de studiefinanciering te zijn. Enkel als D66 en GL instemmen met de plannen van het kabinet kan het leenstelsel de eerste kamer door worden gemoffeld.

Of deze twee partijen gemakkelijk overstag zullen gaan is nog maar de vraag. D66 is erg teleurgesteld door het tegenvallende hoofstuk in het regeerakkoord op onderwijs. De investeringen in kennis bestaan nu enkel bij de gratie van het verschuiven van potjes geld binnen onderwijs.  Pechtold noemt de bewering dat VVD en PvdA extra geld steken in kennis daarom zelfs “foute definitie-spelletjes”. De enige ruimte om te investeren in het hoger onderwijs zagen de D66 en Groenlinks door de opbrengsten van het leenstelsel hiervoor te gebruiken.Deze factoren en meer maken ertoe dat D66 en Groenlinks weinig heil zien in het akkoord zoals dat er nu ligt. Invoering van het leenstelsel staat daarmee op losse schroeven

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door