fbpx

Leenstelsel: hoe zit het nou ook alweer?

geldlenenstudentWaarschijnlijk ben je al op de hoogte van het feit dat de stufie verdwijnt en dat hiervoor in de plaats een leenstelsel komt. Maar hoe zat dit nou precies? Krijg jij ermee te maken, of krijg je nog gewoon 5 jaar stufie uitbetaald?

Een kort overzicht van de plannen tot dusver:

  • In het wetsvoorstel wordt per 1 september 2014 de basisbeurs in de masterfase  vervangen door een sociaal leenstelsel. Studenten die vanaf die datum voor het eerst een masteropleiding doen, krijgen dan geen basisbeurs meer toegekend.Je kunt het bedrag aan basisbeurs wel lenen. Deze lening moet je na je studie terugbetalen, met rente. Als je na je studie problemen hebt met het aflossen van je studieschuld, dan kan DUO daar op verschillende manieren rekening mee houden.
  • De aanvullende beurs valt niet onder de maatregel. Studenten die voor 1 september 2014 aan hun masteropleiding zijn begonnen en daarvoor studiefinanciering hebben gehad, vallen evenmin onder de maatregel.
  • Er is een uitzondering: als je je diploma hebt behaald voor een bacheloropleiding en je hebt minder dan 36 maanden prestatiebeurs verbruikt, dan kun je de resterende maanden basisbeurs inzetten voor een masteropleiding.
  • Reeds toegekende rechten blijven behouden: wie al tijdens de bacheloropleiding en voor 1 september 2014 een deel van de basisbeurs van de masteropleiding heeft verbruikt, krijgt dat deel van de basisbeurs alsnog in een gift omgezet als het masterdiploma binnen de diplomatermijn van 10 jaar wordt gehaald.
  • Voor sommige studies in het hoger onderwijs is vastgesteld dat een langere studieduur noodzakelijk is. Voor die studies moeten studenten extra kosten maken. Dat is nu al het geval. Voor een aantal van die studies geldt dat ze een bijzonder maatschappelijk belang hebben en dat het van belang is dat er voldoende mensen in die studies afstuderen.Daarom werkt de regering op dit moment aan een regeling waarin voor bepaalde studies in tekortsectoren een deel van de studieschuld wordt kwijtgescholden. Welke studies precies worden gecompenseerd en of dit binnenkort al ingaat is nog onbekend. Allicht wordt dus nog een deel van je lening kwijtgescholden als je straks in 2014 aan je master zou beginnen

Hier vind je een PDF bestand van de rijksoverheid met alle informatie.

 

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door