fbpx

Leenstelsel masterfase uitgesteld tot 2015

Minister BussemakerGisteren is in de Tweede Kamer besloten dat de introductie van het leenstelsel voor de masterfase met een jaar wordt uitgesteld tot 1 september 2015. De wetsvoorstellen voor de bachelorfase en voor de masterfase worden samengevoegd, zodat ze gezamenlijk kunnen worden behandeld in de Tweede Kamer, zo heeft minister Bussemaker gisteren toegezegd. Het gehele leenstelsel zal dan per september 2015 worden ingevoerd.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wensen van D66 en GroenLinks, nodig voor een meerderderheid in de Eerste Kamer. Die partijen steunen het principe van een leenstelsel, maar stelden aanvullende eisen aan de besprekingen. Het leenstelsel voor bachelor- en masterfase moet volgens hen tegelijkertijd behandeld worden en ook het voorstel voor een aangepaste OV-kaart wordt hierin meegenomen.

ORAS is blij dat een dergelijke, ingrijpende hervorming zorgvuldig en volledig wordt besproken in de Tweede Kamer. Dit werkt verhelderend en zorgt ervoor dat er goed kan worden gedebatteerd over het gehele pakket. Nog altijd is ORAS geen voorstander van het leenstelsel zoals het plan er nu uit ziet. Technische studenten worden hierbij onevenredig benadeeld.

De minister heeft nu dus toegezegd ook de OV-kaart te betrekken bij het nieuwe voorstel voor het sociaal leenstelsel. Daardoor blijven de contracten voor de OV-kaart nog doorlopen en zal de het huidige studentenreisproduct tot 2017 ongewijzigd blijven. Ook het experiment waarbij universiteiten extra collegegeld kunnen vragen voor honours tracks voor excellente studenten wordt uitgesteld en meegenomen in het nieuwe, integrale wetsvoorstel. Wel zorgt de samenvoeging van al deze wetsvoorstellen ervoor dat de extra investeringen in het Hoger Onderwijs ook pas een jaar later plaats kunnen vinden.

Het nieuwe wetsvoorstel zal dus betrekking hebben op de invoering per 2015. Hierover houdt ORAS je uiteraard weer op de hoogte!

 

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door