fbpx

Masterstufi blijft behouden! Langstudeerboete gaat door.

Na maanden van onduidelijkheid en onzekerheid over de toekomst van de studiefinanciering in de masterfase, is er sinds gisteren eindelijk duidelijkheid voor de studenten van aankomend jaar. De masterstufi blijft in ieder geval aankomend jaar behouden. De langstudeerboete zal wel gewoon doorgaan en niet afgeschaft worden, zoals in de Catshuisplannen stond. In het volledige plan wordt voor de rest niet veel gezegd over het onderwijs in Nederland.

Afschaffing masterstufi geen quick wins

In de Catshuisplannen van VVD, CDA en PVV stond dat de volledige basisbeurs zou gaan verdwijnen, zowel in de bachelor als in de masterfase. Daar is de ‘Kunduz-coalitie’ (VVD, CDA, D66, Groenlinks en Christenunie) op terug gekomen. Boris van der Ham van D66 zegt: ‘De belangrijkste reden dat het leenstelsel desondanks geen deel uitmaakt van de gisteren afgesproken bezuinigingen is simpel. Hier was geen quick win te behalen. Wij moesten in korte tijd overeenstemming bereiken over extra bezuinigingen en de invoering van een leenstelsel levert pas over twee jaar geld op. ‘

Toekomst masterstufi

Ondanks dat de studiefinanciering in de masterfase aankomend jaar nog niet zal worden afgeschaft, staat de toekomst van de masterstufi wel op losse schroeven. In de Kamer lijkt er een bereidheid te zijn om de studiefinanciering in deze fase af te schaffen, maar was er geen nut op de korte termijn om de masterstufi af te schaffen. Op korte termijn is er dus duidelijkheid, de masterstufi blijft in ieder geval nog een jaar bestaan, maar wat er de komende jaren met de stufi gaat gebeuren is afhankelijk van de verkiezingen.

Voortzetting langstudeerboete

De langstudeerboete zal wel voort worden gezet aankomend jaar. Dat betekent dat studenten die in het aankomende jaar meer dan een jaar uitlopen in de bachelor een boete van 3000 euro moeten betalen. Wel lijkt het zo te zijn dat de langstudeerboete geen lang leven beschoren is. Bij een invoer van het sociale leenstelsel, zal de langstudeerboete naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. Daarnaast lijken ook veel partijen niet achter de langstudeerboete te staan.

Ook zal er op 21 mei een rechtzaak zijn tegen de langstudeerboete.

OV reisrecht

Ook de plannen van Zijlstra om het reisrecht met 2 jaar in te korten zal volgend jaar niet ingaan. En ook de voorwaarden voor het aanvragen van de aanvullende beurs zullen niet veranderen zoals omschreven in het plan “studeren is investeren”.

Wanneer het plan nu wel besproken gaat worden is nog niet bekend. Het is ook nog mogelijk dat het plan controversieel verklaard wordt, dan zou er pas onder een nieuw kabinet over gesproken worden.

Verhoging efficiency

In het stabiliteitsprogramma wordt ook aangegeven dat de efficiency vergroot wordt in de sectoren onderwijs en zorg. Dit willen ze doen door de administratieve regeldruk aan te pakken. Dit zou moeten leiden tot een structurele bezuiniging van 875 miljoen euro.

Reacties - 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Goed om te horen, al heb ik er zelf geen ‘baat’ meer bij. Zijn er ook beslissingen gemaakt over de OV kaart beperkingen?

  1. Bedankt voor de duidelijkheid Oras!

   Is er ook al meer bekend over het amedement van collegegeldvrij besturen? Wordt dit nog behandeld of gaat het net als de masterstufi in de ijskast? En als er in Den Haag niks meer hierover wordt besproken, is het dan mogelijk om volgend jaar een maatregel die alleen op de TU van kracht is in te voeren? De plannen zijn immers op TU-niveau al goedgekeurd door het CvB.

 2. Goed punt, ook de OV kaart beperkingen gaan de vrieskast in. Het plan “studeren is investeren” (waar het gaat om de masterstufi, verkorten van ov reisrecht, en veranderen van de voorwaarden voor de aanvullende beurs ) wordt nu pas na het mei reces besproken en misschien ook wel helemaal niet besproken.
  Hierdoor kan het “studeren is investeren” in ieder geval volgend jaar niet ingaan

 3. He Tom,

  Het amendement wordt alleen besproken als het wetsvoorstel “studeren is investeren” besproken wordt. Het ziet er nu naar uit dat het voorstel niet meer besproken zal worden voor volgend jaar en daarmee zou ook collegegeldvrij besturen er komend jaar nog niet door komen.
  Op de universiteit moeten we dan verder kijken wat mogelijk is op instellingsniveau en ook daar zijn we al hard mee bezig.

 4. Bedankt Oras! Wat fijn dat jullie dit zo duidelijk melden!

  Is het ook ergens op de rijksoverheid website te vinden? Ik zit al een weer een tijdje te googlen…

Gesponsord door