fbpx

Lenteakkoord: masterstufi blijft, reisrecht ingekort

Wanneer je volgend jaar aan je master begint heb je alsnog recht op een basisbeurs. In het Lenteakkoord van de 5 partijen is besloten om de invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase en verlenging van de aflossingstermijn van studielening van 15 naar 20 jaar nu niet door te voeren, maar daarover tebesluiten na de komende verkiezingen; wel zal conform het huidige wetsvoorstel het recht op de reisvoorziening worden ingekort.

Studiefinanciering in de master

“De basisbeurs is noodzakelijk voor de toegankelijkheid van het onderwijs”, zegt Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb. Ook ORAS heeft zich afgelopen jaar hard gemaakt voor het behoud van de basisbeurs voor Delftse studenten. Zo kwam de studieschuldteller naar de campus toe om te laten zien hoe groot de studieschuld nu al is.

Ook organiseerde de VSSD de mega jenga manifestatie op de markt waar tweede-kamer lid Carola Schouten (CU) uitsprak zich te willen inzetten voor de technische studenten.

OV-reisrecht

In het Lenteakkoord wordt gesproken over het inkorten van het reisrecht met twee jaar, dit betekent dat Delftse studenten het reisrecht hebben tot en met hun 6e jaar (in plaats van het 8e jaar nu).

“Voor studenten betekent dit dat ze aan het eind van hun studie in de knel komen”, aldus Ten Have, “juist terwijl veel studenten in die periode stages of vakken gaan volgen in andere steden.” Het is nog onduidelijk vanaf wanneer het reisrecht ingekort wordt.

Opvallend is dat deze maatregel geen extra geld op zou leveren voor 2013.

Reacties - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door