fbpx

“Minister Bussemaker hoort wel maar luistert niet”

Minister BussemakerDat is de boodschap van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), waar ORAS lidorganisatie van is, op 28 juni 2013. Minister Bussemaker van Onderwijs hoort de plannen van de studentenorganisaties en de oppositie wel, maar luistert niet. Beide hebben meermaals het belang onderstreept van de studentenov-kaart en de aanvullende beurs. “Over de ov-kaart is nog steeds niets bekend en het kabinet doet niets extra’s voor studenten uit lagere inkomensgroepen”, zegt een gefrustreerde ISO-voorzitter Thijs van Reekum.Vandaag is het wetsvoorstel ‘Wet sociaal leenstelsel’, het eerste wetsvoorstel getekend door Koning Willem-Alexander, naar de Tweede Kamer gegaan. In het wetsvoorstel worden geen extra maatregelen getroffen om studenten uit lagere sociaal economische achtergronden te helpen. Dit is voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een heel belangrijke voorwaarde voor het sociaal maken van het leenstelsel. De Minister heeft overduidelijk niet geluisterd naar deze bezwaren. “Ze schaft de basisbeurs gewoon volledig af. Dit is zo’n belangrijke voorwaarde voor de toegankelijkheid, vooral voor studenten uit lage inkomens en eerste generatie studenten. Ze heeft ons aangehoord en er niks mee gedaan”, aldus Thijs van Reekum.

Dit blijkt ook uit de onderzoeken die de Minister zelf heeft laten uitvoeren. De oppositie heeft hier ook op gewezen. En de PvdA heeft zich, net als oppositiepartijen, ook kritisch uitgelaten over de versoberingen van de aanvullende beurs. “De Minister heeft de oppositie hard nodig, maar ze heeft ondanks meerdere debatten in de Kamer alle input grotendeels genegeerd,” aldus Van Reekum.

Ook zorgt de Minister voor een rare situatie door de invoering van het leenstelsel voor de masterfase niet uit te stellen. Er wordt ongelijkheid gecreëerd door aankomend HBO-studenten wel vier jaar een beurs te geven, maar WO-studenten niet. Bovendien wordt het op universiteiten zo dat aankomende eerstejaars, de huidige eerste- en tweedejaars 3 jaar de basisbeurs krijgen, terwijl de huidige derdejaars bachelor studenten nog wel 4 jaar krijgen. Thijs van Reekum: “Dat is niet eens een poging tot een goede overgangsregeling. Studenten zijn ooit begonnen aan een studie met het idee dat ze ook studiefinanciering krijgen voor hun masterfase, dat wordt nu ineens en op zeer korte termijn veranderd. Onacceptabel, het lijkt wel of er niets geleerd is van de langstudeerboete.”

De studentenorganisatie is niet te spreken dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de studentenov-kaart. Ook die kaart is heel belangrijk voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. “De Minister kan wel doen alsof bachelor, master en OV-kaart losstaan van elkaar, maar dat is natuurlijk niet zo. Vandaar dat we haar nogmaals oproepen om het leenstelsel voor de masterfase minimaal een jaar uit te stellen en tegelijk te behandelen met het leenstelsel voor de bachelorfase en de OV-kaart,” stelt Thijs van Reekum.

ISO roept de Minister op om rekening te houden met de verdeling tussen generaties, zoals Thijs van Reekum in het NRC artikel van CNV Jong en ISO van afgelopen woensdag 26 juni stelde.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door