fbpx

Numerus Fixus

Na jaren van onbeperkte toegang voor nieuwe studenten, zal de TU Delft komend jaar bij een paar opleidingen een selectie toepassen. De reden voor deze ‘Numerus Fixus’ is de enorme groei van instroom die enkele opleidingen  aan de TU de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. De faciliteiten schieten te kort en de kwaliteit van het onderwijs komt in gevaar als er meer studenten worden toegelaten.

In collegejaar 2011-2012 zal er selectie plaatsvinden bij Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde. Deze selectie zal worden gemaakt door middel van een gewogen loting; aankomende studenten met minimaal een acht gemiddeld worden sowieso toegelaten en studenten met een lager gemiddelde worden via lotingsklassen geselecteerd. Vanaf 2012-2013 zal ook de bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek selecteren. Alle drie de opleidingen gaan vanaf dat jaar ook decentraal selecteren, waardoor studenten op basis van opleidingsspecifieke kwaliteiten en motivatie worden toegelaten.

ORAS vindt het een slechte zaak dat de TU een studentenstop moet instellen terwijl er een grote maatschappelijke vraag is naar ingenieurs. Wel is het logisch dat een opleiding nu niet direct zijn capaciteit kan vergroten. ORAS vindt daarom dat de capaciteitsbeperking tijdelijk dient te zijn en dat selectie zo eerlijk mogelijk  verloopt. Wij hebben gepleit voor decentrale selectie omdat het voor veel opleidingen een betere beoordeling is dan het gemiddelde eindexamencijfer. Wordt je een goed ingenieur als je een goed cijfer had voor frans of maatschappijleer?

Volgends de huidige wet dient ten minste 50% van de instroom bij Numerus Fixus voort te komen uit loting. De regering is bezig om deze wet te wijzigen zodat er meer naar opleidingsspecifieke kwaliteiten kan worden geselecteerd. ORAS volgt deze ontwikkeling op de voet zodat de meteen kan worden ingespeeld op wetswijzigingen.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door