fbpx

Nuon Solar Team wint World Solar Challenge 2013 met Nuna 7

Nuna 7De World Solar Challenge in Australië is dit jaar gewonnen door het Nuon Solar Team van de TU Delft. De Nederlandse zonnewagen Nuna 7 ging vannacht als eerste over de finish bij Adelaide. ORAS is heel trots op deze prestatie en feliciteert het Nuon Solar Teamvan harte.

Coureur Adri Aarnoudse was uiteraard dolblij: “We hebben de rest van de wereld dik verslagen!” De rivalen van de Delftenaren waren dan ook nog nergens te bekennen. Voor de finish lagen ze de Japanners van Tokai, die de afgelopen twee jaar de wedstrijd wonnen, al 56 kilometer achter.

De ruim 3000 kilometer durende tocht over Stewart Highway begint helemaal in het noorden bij Darwin en eindigde vannacht dus in Adelaide. Het Delftse team doet al jaren mee aan de zonnewagenwedstrijd, maar reed nooit eerder in een vierwielige wagen. De Nuna 7 had dan ook een zeer venieuwend ontwerp.

Ondanks de slimme technische trucjes in de wagen, komt de overwinning voor het Delftse Team als een verrassing. “We hadden alles zelf ontworpen, terwijl de Japanners samenwerken met grote bedrijven. Daar waren we wel een beetje bang voor”, erkende Aarnoudse. “We hadden de Amerikanen ook als favoriet ingeschat, maar die doen het slechter dan gedacht.”

‘De Japanners zijn een beetje sip nu’, gniffelde de Nuna-bestuurder. ‘Ze dachten het beste van het beste te hebben, maar we hebben ze verslagen.’ De Nederlanders beschikten over een geheim wapen dat hun wagen een grote voorsprong gaf. ‘We hadden als enige team zonnecellen die we konden uitklappen als we stilstonden. Zo konden we extra energie binnenhalen en harder rijden.’

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door