fbpx

Opbrengstmaatregelen Catshuis

Wat waren nou precies de plannen die in het Catshuis werden besproken? Welke maatregelen lagen er op tafel en wat hielden ze precies in? Rutte, Verhagen en Wilders waren het bijna eens over 42 maatregelen die iedereen wel op een manier zouden raken. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste plannen in het hoger onderwijs:

Sociaal leenstelsel ook in de bachelor

Naast een sociaal leenstelsel in de master zou het kabinet dit ook willen doortrekken naar een leenstelsel in de bachelor. Dit zou 20 miljoen euro besparen in 2014 en 25 miljoen in 2015. Op lange termijn zou dit jaarlijks 690 miljoen euro zijn.

Evenredige afschaffing langstudeerdersboete

Dit zou dan betekenen dat de langstudeerdersboete weg gevallen zou zijn. Dit zou de overheid jaarlijks 297 miljoen euro kosten.

Schrappen prestatiebeloning

De universiteiten zouden de komende jaren beloond gaan worden op hun prestaties. Hier worden op dit moment afspraken voor gemaakt, maar deze zouden -wanneer het Catshuis geslaagd was- pas later of misschien zelfs niet tot uitwerking worden gebracht.

Investeren in kwaliteit onderwijs

Ook wat goed nieuws: er zou meer geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het onderwijs. Dit geld zou dan bij het “inhouden enveloppe ULB” en “afschaffen rode diesel” vandaan komen.

Een overzicht van de volledige plannen is ook hier te vinden.

Reacties - 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Alles leuk en aardig, al deze maatregelen hadden natuurlijk al lang ingevoerd moeten zijn, crisis of niet. Dan kan er wel huilerig gedaan worden over de invoering van een sociaal leenstelsel, maar ik vind het een prachtige maatregel. Ook prestatiebeloningen vind ik overdreven. Het bedrijfsleven maakt m.b.v. externe financiering wel duidelijk wat excellent is en wat niet.

  2. Frustratie van nooit gestudeerd te hebben of zelf al lang genoeg kunnen genieten van overheidsgeld. Of hebben je pappa en mamma genoeg geld?

    Deze maatregelen zullen een verarming zijn en zullen wellicht echt slimme mensen die geen geld hebben voor een studie zeggen ik pas. Want Nederlanders zijn eenmaal gierig en lenen houden Nederlanders niet van. Natuurlijk wennen mensen eraan, maar hoe lang zal dit duren en hoe ver is Nederland wat betreft de ‘kenniseconomie’ dan al in de afgrond?

    Welkom in Amerika 2.

Gesponsord door