fbpx

Patsstelling RAS

Als de studentenraad (sr) niet instemt met een bezuiniging van tien procent op bestuursbeurzen, hanteert het college van bestuur de kaasschaaf.
De sr is fel tegen de bezuiniging op de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS), omdat daarmee de ontplooiing van studenten wordt aangetast. Collegelid Paul Rullmann gaat daar niet in mee. “Negentig procent van de RAS-pot staat nog overeind. Daarnaast bepaalt het college het budget voor RAS-maanden, studenten hebben alleen instemmingsrecht over de verdeling van de maanden.” Een derde argument van Rullmann was beeldvorming. “Als ik roep dat er meer geld naar de kenniseconomie moet, krijg ik terug dat we studenten niet tot snel afstuderen weten te brengen.”

Rullmann bleef tijdens een overleg op 11 maart bij zijn drie opties: de kaasschaafmethode, het verlagen van het maximaal aantal garantiemaanden per fulltime bestuurder van twaalf naar negen, of een alternatief van de sr. “Zonder akkoord wordt het tien procent kaasschaaf.”

De sr schorste het overleg en wees er daarna op dat studenten al inleveren. “De komst van het learning centre is uitgesteld, student-
assistenten zijn de laan uitgestuurd en er is minder begeleiding in het onderwijs.” Een efficiencyslag bij verenigingen zou neerkomen op een bezuiniging op ‘personeelskosten’ van studentbestuurders. “Medewerkers hoeven toch ook niet tien procent van hun salaris in te leveren?”, zei AAG-lid Mark Bosschaart.

Rullmann verwierp dat. De gevolgen van het voorgenomen besluit vallen volgens hem wel mee. “Ik geloof heilig in de creativiteit van studenten. Er zijn ook studenten die zonder RAS veel doen. Faculteiten kreunen en piepen ook. Dan zeggen wij: je moet het als een uitdaging zien.”
“Mijn klomp breekt”, reageerde Van Lith geïrriteerd. “Het wordt tijd dat u naar de feiten kijkt.” Rullmann was er niet van onder de indruk: “Onder druk wordt alles vloeibaar.”

Juist op dat moment klonk een ontruimingsalarm. Voor een oefening die zo lang bleek te duren dat het overleg moest worden afgelast. De druk is van de ketel tot een vervolgoverleg op donderdag 18 maart.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door