fbpx

Persoonlijk college voor de Staatssecretaris

Alle zeilen worden bijgezet om te voorkomen dat het onderwijs aan de TU Delft en in de rest van Nederland zal verschralen door de plannen van het huidige kabinet. Op dit moment is ORAS (Studentenraad TU Delft) druk bezig om de hele TU Delft voor één dag naar het Malieveld te verplaatsen. Daar zullen studenten, hoogleraren en bedrijfsleven laten horen dat de verschraling van het Hoger Onderwijs een gevaar is voor de toekomst van Nederland. Als de Staatssecretaris zal langskomen bij dit hoorcollege, zal hij de meest persoonlijke les uit de onderwijsgeschiedenis krijgen.

ORAS demonstreert dit niet voor de portemonnee van de studenten. Het feit dat studenten samen met de hoogleraren en het bedrijfsleven aanwezig zijn, geeft aan dat het een zaak van nationaal belang betreft. Juist in tijden van crisis is het noodzakelijk te investeren in hoger onderwijs om kwaliteit, toegankelijkheid en academische vorming te waarborgen.

Er zijn drie donderwolken die dreigen open te breken boven het Hoger Onderwijs.

De eerste neerslag die we zullen voelen komt van de achteruitgang van onderwijskwaliteit. De kortingen op universiteiten en hogescholen zullen er domweg toe leiden dat er minder geld beschikbaar komt voor het onderwijs, met als gevolg nòg minder contacturen en nòg grotere klassen. Daarnaast zullen instellingen geprikkeld worden om de lat lager te leggen zodat studenten vooral snel kunnen vertrekken.

De tweede donderwolk die Nederland gaat voelen is de enorme verhoging van de drempel om te gaan studeren. Jongeren zullen niet snel meer kiezen voor een zware technische studie, zeker als hun ouders niet hebben gestudeerd. Juist die opleidingen die we zo hard nodig hebben om de Nederlandse kenniseconomie verder helpen worden ontmoedigd.

De derde wolk zal pas wat later openbreken en zal ertoe leiden dat afgestudeerden in de toekomst niet veel meer zullen zijn dan halffabricaten met een diploma op zak, terwijl je zoveel meer kunt zijn, dankzij de ontplooiingsactiviteiten waaraan huidige studenten allemaal meedoen. Dit is ook te lezen in de brief ‘Studerend Nederland’ die de Staatssecretaris onlangs heeft ontvangen van een enorme groep zwaargewichten uit de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven: “Een kenniseconomie draait niet alleen om de kennis, maar ook om de vaardigheden die nodig zijn om kennis in de praktijk te brengen.”

Net als voor de rest van Nederland dus veel redenen voor ORAS om verzet te bieden tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Hopelijk blijven de wolken nog even in de lucht hangen, zodat het Malieveld vrijdag droog blijft.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door