fbpx

Petitie wetswijziging architectentitel

PetitieVorige week is er meer bekend gemaakt over de nieuwe Wet op de architectentitel. In 2012 is er een wetswijziging voor deze wet goedgekeurd. De wijziging ging over een extra eis waaraan je moet voldoen, voordat je je kunt inschrijven in het architectenregister. Wanneer je afstudeert na 1 januari 2015 is alleen je diploma niet voldoende om je in te schrijven bij het architectenregister. Er moet ook een beroepservaringsperiode doorlopen worden.

Dit is dus al langere tijd bekend. Wat echter nog niet bekend was, is dat er gedurende de te doorlopen twee jaar ook nog een opleidingstraject gevolgd moet worden. De twee -jarige ‘Beroepservaringsperiode’ zal per jaar €3000,- gaan kosten voor een architect in opleiding. ORAS is van mening dat de opleiding bouwkunde zou moeten voldoen aan de eisen architect te worden, het studietraject moet dus niet met 2 jaar verlengd worden.

Er is een petitie opgezet namens “de nieuwe generatie architecten van de TU Delft”. ORAS steunt deze petitie. Steun jij ook de petitie? Onderteken hem dan op de onderstaande link. http://www.petities24.com/tegen-de-kosten-en-beperkingen-van-de-beroepservaringsperiode

De onderstaande informatie komt van de groep die de petitie heeft opgezet.

Concreet zal de wetswijziging de volgende zaken teweegbrengen:

1. Kosten van €6000,- per architect

De twee -jarige ‘Beroepservaringsperiode’ zal per jaar €3000,- gaan kosten voor een architect in opleiding. Hoewel deze regeling al in 2012 is goedgekeurd door de ministers van respectievelijk Wonen en Rijksdienst, Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is er nooit gesproken over de concrete kosten hiervan. Op 10 april 2014 kwamen deze kosten naar voren in een toespraak gehouden door professor Eric Luiten op de faculteit bouwkunde van de TU Delft. Het informatienummer van het Architectenregister bevestigde deze bedragen.

2. Verlenging van de ‘studieperiode’ met 2 jaar

Een opleiding tot architect wordt verlengd tot zeven jaar: de vijf-jarige opleiding Bouwkunde aan een universiteit plus de BEP van 2 jaar met leermodules gecoördineerd door het architectenregister. Deze modules bevatten trainingen, cursussen en bijeenkomsten die gevolgd moeten worden onder begeleiding van een erkend mentor.

3. Afname van stages die niet meetellen in BEP

Het volgen van een waardevolle stage tijdens de studie wordt ontmoedigt doordat stages in eerste instantie niet worden meegeteld in de BEP. Dit zal het niveau van Bouwkunde studenten verlagen, en het aanbod van stagiaires voor bureaus verminderen.

4. Financiële barrière beperkt groei en ontwikkeling

In een tijd waar afgestudeerde architecten structureel onderbetaald worden en gerenommeerde architectenbureaus failliet gaan zijn de kosten van de nieuwe regeling een extra barrière voor groei en ontwikkeling. Het beperkte budget van zowel afgestudeerde architect als opkomend bureau zal deze last niet kunnen dragen.

5. Ongelijke concurrentie met gevestigde orde

De kosten van een architect in opleiding maakt het weinig aantrekkelijk voor bedrijven en bureaus om afgestudeerde studenten Bouwkunde zonder architectentitel aan te nemen. Voorgaande generaties met architectentitel die niet onder de regeling vallen zullen een significant voordeel hebben waardoor ongelijke concurrentie ontstaat tussen de gevestigde orde en een nieuwe generatie architecten zonder papieren.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door