fbpx

Rechtzaak langstudeerdersboete van start

Vandaag spannen de studentenorganisaties Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) officieel de rechtszaak aan door de Staat te dagvaarden in het kader van de langstudeerderswet. Deze houdt in dat iedere student die vanaf het collegejaar 2012-2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterfase, 3.000 euro moet betalen bovenop het collegegeld.

Zoals het er nu naar uit ziet zal de 3.000 euro boete met ingang van 1 september 2012 effectief in werking treden. Voor studenten die nu tegen vertraging oplopen worden daarmee de spelregels veranderd tijdens het spel. Het rechtszekerheidsbeginsel wordt hier geschonden. Opmerkelijk is dat staatssecretaris Halbe Zijlstra de maatregel als collegegeldverhoging aan de Tweede Kamer presenteerde, terwijl de fiscale aftrekbaarheid van het verhoogde collegegeld niet mogelijk is. In de uitvoering blijkt het dus eigenlijk om een ordinaire boete te gaan.

ORAS vindt de langstudeerboete een zeer kwalijke zaak aangezien het een selectieve maatregel is die juist die studenten treft die ons land het hardst nodig heeft: ambitieuze, actieve en gemotiveerde studenten die zich inzetten voor hun eigen ontwikkeling én voor hun medestudenten. Ook worden zwaardere studies, zoals de technische studies hier in Delft, ontmoedigd, omdat ze langer duren en je er dus relatief minder tijd voor krijgt. Samen met ISO, LSVb en de LKvV ziet ORAS het proces met vertrouwen tegemoet en zien we uit naar een uitspraak in het voorjaar van 2012, zodat er voor het nieuwe collegejaar duidelijkheid over de langstudeerboete is.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door