fbpx

Samenwerking of fusie?

Sinds de opening van het academisch jaar is er geen officieel nieuws meer geweest over de samenwerkingsplannen van LDE. Delftse studenten kunnen slechts speculeren, over mogelijke kansen en gevaren van een dergelijke samenwerking. Neem bijvoorbeeld het artikel in de TU Delta over de verschillen tussen de studenten uit de drie steden: “Managers, nerds en boekenwurmen“.

Echter kan ook met zekerheid gezegd worden dat de drie Colleges van Bestuur (CvB) niet stil hebben gezeten. De plannen zijn er namelijk nog steeds om begin volgend kalenderjaar een conceptplan op tafel te hebben en vervolgens in mei 2012 met een gezamenlijk lange termijn plan naar staatssecretaris Zijlstra te gaan. De drie universiteiten zijn serieus met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe samen een succesvolle strategie voor de komende decennia bedacht kan worden.

Gaan we fuseren?

ORAS is voorlopig niet overtuigd van de voordelen van een fusie. De voordelen die in discussies en overleggen met het CvB naar voren komen, zijn ons inziens al te behalen met een uitgebreide samenwerking. Een vergaande samenwerking zou er dus best eens van kunnen komen, maar een fusie is met de huidige staat van de plannen helemaal niet nodig.

Verder hebben wij vanuit onszelf een visie gevormd over de kansen en gevaren van een samenwerking/fusie en ook daarin denken wij dat er voordelen voor de Delftse student te halen zijn uit een goede samenwerking, maar dat een fusie te veel gevaren met zich meebrengt.

Dit is dan ook wat wij het CvB mededelen in de overleggen van de Studentenraad. Het is echter lastig te peilen hoe het CvB zelf over de plannen nadenkt. Een eenduidig antwoord op deze vraag wil het CvB in ieder geval nog niet geven. Begin volgend jaar verwachten wij dat dezel duidelijkheid er wel is en in de tussentijd doet ORAS hard haar best zo dicht mogelijk bij de planvorming betrokken te worden.

Worden de studenten wel gehoord?

ORAS vindt het belangrijk dat de actieve en gemotiveerde Delftse student invloed heeft op de mening die wij naar het CvB uitdragen. Hiervoor hebben wij reeds een brainstorm met leden van 22 studentbesturen gehouden (bijna alle dreamteams, studie- en studentenverenigingen) om te kijken waar zij kansen en gevaren in de samenwerkingsplannen zagen. De uitkomsten van deze brainstorm hebben wij gebruikt om onze mening over de plannen verder te vormen. Lees de belangrijkste resultaten in het nieuwsbericht “LDE brainstorm met 22 studentbesturen“!

Tot slot zijn wij op dit moment bezig met het uitwerken van de visie van ORAS op dit onderwerp. Wij vertegenwoordigen ook jou in de Studentenraad, dus heb jij vragen of een duidelijke mening over (een bepaald aspect van) deze plannen, waar deze plannen heen moeten of juist niet, dan horen wij graag van jou! Stuur een mailtje naar LDE[at]Oras.nl of geef ons eens een belletje!

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door