fbpx

Studenten verplicht in- en uitchecken bij NS

Wie een Studenten ov-chipkaart heeft moet vanaf 1 januari ook in de trein in- en uitchecken, ook in de vrij-reizenperiode. NS kondigt aan hier na de jaarwisseling streng op te gaan controleren. Studenten die niet inchecken krijgen vooralsnog geen boete, stelt woordvoerder Eric Trinthamer. “Wij beschouwen studenten als volwassen mensen die een bepaalde verantwoordelijkheid kunnen nemen. Als zij wel in- en uitchecken bij andere vervoerders, dan is het een kleine moeite dat ook bij ons te doen.”

NS wil eind volgend jaar de toegangspoortjes op de stations sluiten en het papieren kaartje afschaffen. Trinthamer: “We willen zo veel mogelijk klanten stimuleren nu al in te checken met hun ov-chipkaart. Studenten vormen een groot en belangrijk deel van onze klantengroep.” In- en uitchecken is ook in het belang van de student, meent NS. “Bij vertraging van een halfuur heb je bijvoorbeeld recht op compensatie. Maar daar kun je alleen aanspraak op maken als je bent ingecheckt. En uiteraard is het ook onhandig een boete te krijgen terwijl je wel een geldig vervoersbewijs hebt.”

Die boetes gaat NS vooralsnog niet uitdelen aan studenten die vergeten in te checken. “We zijn in de eerste periode coulant”, benadrukt Trinthamer. “Hoe lang die periode duurt weten we nog niet. We willen eerst zien hoe het de eerste maanden van volgend jaar gaat.”

Dat gratis reizende studenten later toch een boete kunnen krijgen, vindt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers “frappant”. “De conducteur kan op zijn schermpje gewoon zien of iemand op dat moment gratis reist.” Desondanks heeft Hameleers er ook wel begrip voor dat de NS uniforme regels wil hanteren. “Ze willen weten wie waar en wanneer reist, zodat ze hun treinaanbod daar op aan kunnen passen. Om een zo goed mogelijk product aan te bieden moeten studenten ook in- en uitchecken.”

Ook vindt het ISO dat een keer vergeten een student niet meteen geld moet kosten. ‘Als je de oude kaart vergat, kon je een of twee keer per jaar een boete terugdraaien door later aan te tonen dat je de kaart wel had. Die mogelijkheid moet voor het inchecken ook komen.’

Bron

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door