fbpx

Teken de petitie voor betaalbaar studeren

Dat de regering aan het bezuinigen is kan je eigenlijk niet ontgaan zijn. Ook het hoger onderwijs wordt hierbij niet overgeslagen. Voor het volgende collegejaar staan er ook weer plannen klaar om doorgevoerd te worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om het afschaffen van de studiefinanciering in de masterfase, het inkorten van het studentenreisproduct, de langstudeerboete, de harde knip en het instellings collegegeld voor een tweede studie.

De LSVb (landelijke studenten vakbond) heeft een petitie opgesteld waarin meneer Zijlstra wordt opgeroepen om de plannen te heroverwegen. De complete petitie is te vinden op de website www.betaalbaarstuderen.nl. Ook ORAS vindt het erg belangrijk dat de tweede kamer ziet dat dit een onderwerp is wat onder de studenten leeft, en graag zou zien dat de staatssecretaris waar nodig uitzonderingen opneemt in de wet. Het gaat dan bijvoorbeeld om meerjarige masters en extra curriculaire activiteiten.

Meerjarige masters

Wij vinden het erg belangrijk dat  de meerjarige masters hier ook in meegenomen worden. De Delftse student verliest meer dan 6000 euro door deze maatregel. Het gaat hierbij niet perse om het verliezen van geld voor de student maar om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. “ondanks de financiële belemmering, zich niet zullen laten weerhouden om te kiezen voor een tweejarige master, omdat deze masters een goed arbeidsmarktperspectief bieden” aldus het ISO.

Studenten reisproduct

Het studenten reisproduct wordt ingekort tot de nominale studieduur met één jaar uitloop. Wanneer een student dus meer dan één jaar uitloopt krijgt de student problemen met reizen naar bijvoorbeeld zijn stage of iets dergelijks. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houdt het voorstel dus geen rekening met de aparte status van een bachelor en een masteropleiding: de BaMastructuur. Ook op dit moment wordt door DUO niet gekeken waar de student zich in het studietraject (bachelor of master) bevindt bij het verstrekken van de OV-chipkaart. Dat gebeurt wel bij de andere maatregelen zoals de langstudeerboete, waarbij de student één jaar mag uitlopen op zijn bacheloropleiding en één jaar op zijn masteropleiding

Extracurriculaire activiteiten

Ook deze maatregelen hebben effect op de extracurriculaire activiteiten van studenten. Uit onderzoek van het ISO is gebleken “dat de meeste studenten (78%) stoppen of minder tijd zullen besteden aan niet-studiegerelateerde activiteiten”. Volgens ORAS is dit een kwalijke zaak aangezien ook ontplooiing hoog in het vaandel staat.

Het volledige onderzoek van het ISO “Wie betaalt de rekening” is hier te vinden. Meer informatie is ook te vinden bij het ORAS dossier masterstufi.

Reacties - 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. ik heb een vraag; ik heb een doctoraaldiploma geneeskunde op zak (maar GEEN basisartsdiploma; voorheen kreeg je na 4 jaar een doctoraal en na 6 jaar een basisartsdiploma. Nu krijg je na 3 jaar een bachelordiploma en na 6 jaar een basisartsdiploma/masterdiploma). Er wordt nu gezegd dat ik voor een tweede master (psychologie) het instellingstarief moet betalen. Is dit correct en wat kan ik hier tegen doen?

  2. Beste Jessy,

    Omdat dit een erg specifiek geval is kan ik je niet met 100% zekerheid een antwoord geven. In dit schema van het Interstedelijk Studenten Overleg kan je misschien meer informatie vinden.
    Ik heb het idee dat het doctoraal diploma nu ook als bachelor wordt gezien en (zolang je je diploma na 1991 hebt gehaald) je nu dan het instellingstarief kan betalen. Let wel op, het is aan de instellingen om er voor te kiezen hoeveel je moet betalen, en het kan dus verschillen per instelling.
    Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je die altijd mailen naar info@oras.nl

  3. Pingback: My Homepage

Gesponsord door