fbpx

Student mag betalen

Studiefinanciering ook voor bachelorstudenten afschaffen, hoger collegegeld voor langstudeerders en een studentenstop. Uit een verslag van een VSNU-overleg in Parijs van twee weken geleden, dat in handen is gekomen van Trouw, blijkt dat universiteiten vinden dat de studenten op moeten draaien voor de bezuinigingen. Volgens de plannen die er nu liggen zullen alleen masterstudenten moeten gaan lenen om hun studie te bekostigen. Wat de universiteiten betreft wordt ook de studiefinanciering voor bachelorstudenten afgeschaft. Wel vinden ze dat er dan een tegemoetkoming voor nominale studenten moet komen.

Verder zijn de universiteiten het ermee eens dat de langstudeerders moeten worden aangepakt. De boete die deze studenten moeten betalen zou echter niet naar de overheid maar naar de instelling zelf moeten gaan. Een zelf ingesteld collegegeld, dat kan oplopen tot maarliefst tienduizend euro, voor boven nominale studenten is zodoende het voorstel van het VSNU.

Ook moet het afgelopen zijn met het groeiende aantal universitaire studenten. Een algehele studentenstop (niet meer naar binnen dan naar buiten) moet hiervoor zorgen. Het HBO mag de afvallers dan opvangen.

Niet alle universiteiten staan volledig achter bovenstaande standpunten maar over de strekking dat de bezuinigingen enkel bij de student moeten worden verhaald, daar lijken ze het over eens te zijn.

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door