fbpx

Update omtrent de langstudeerboete

Op 11 juli was de uitspraak in de rechtszaak over de langstudeerboete, welke in stand blijft voor huidige en toekomstige voltijd studenten. Alleen de groep deeltijdstudenten die voor 1 februari 2011 zijn ingeschreven, wordt ontzien. Dankzij de inzet van onder andere het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), is er veel gerealiseerd omtrent de langstudeerboete.

Uitkomsten langstudeerboete

Er is de afgelopen tijd door vele studentenorganisaties hard gewerkt om de langstudeerboete zo gunstig mogelijk te laten uitpakken. Helaas is op 11 juli gebleken dat de boete er alsnog gaat komen, maar desondanks is er ten opzichte van de originele plannen wel een extra uitloopjaar gerealiseerd, de boete is een jaar later opgelegd, meer geld vrijgekomen voor het profileringsfonds (voor deeltijdstudenten) en vanaf komend jaar kunnen studentbestuurders gebruik maken van Collegegeldvrij Besturen. Dit laatste is afhankelijk van de instelling, maar de TU zal van deze regeling gebruik maken. Tot slot heeft, dankzij de inzet van het ISO, de LSVb en de LKvV, het onderwerp vaak op de politieke agenda gestaan. Gevolg hiervan is dat de meeste politieke partijen de langstudeerboete willen afschaffen. Waar dit in resulteert is uiteraard afhankelijk van de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Nieuwe regeling deeltijdstudenten

Studentenorganisaties streven er naar om de nieuwe regeling voor deeltijdstudenten zo gunstig mogelijk te laten uitpakken. Het Ministerie van OCW laat vooralsnog de voorgaande studiejaren staan, in dat geval zal een groot aantal deeltijdstudenten komend jaar of het jaar daarop tegen een langstudeerboete aan lopen.Daarnaast wil het ministerie de OER (Onderwijs- en Examenregeling) leidend maken in het bepalen of een deeltijdstudie geregistreerd staat als langer dan de normale studie. Tot slot hameren studentenorganisaties op de communicatie tussen de overheid, onderwijsinstelling en studenten. Er is door de vele wijzigingen veel sprake van onduidelijkheden voor studenten en daarom des te belangrijker dat de overheid hier helder over communiceert. De site van DUO is sinds vorige week up-to-date en ook op de website van het ISO, www.iso.nl, is veel actuele informatie en factsheets te vinden.

Lobby verkiezingen

In aanloop naar de verkiezingen zal er door onder andere het ISO worden blijven gelobbyd om de langstudeerboete van tafel te krijgen. Mocht dit lukken, dan zal het voornaamste doel worden om studenten die de boete vanaf 1 september 2012 hebben gekregen, te compenseren.

 

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door