fbpx

Update: Rechtzaak langstudeerboete

Op 21 mei 2012 om 9.30 uur zal de rechtszaak die het ISO, de LSVb en de LKvV hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat behandeld worden bij de rechtbank Den Haag. De zitting zal plaatsvinden in het Paleis van Justitie in Den Haag. Namens de studentenorganisaties zullen de advocaten van Stibbe (Tom Barkhuysen , Anna Collignon en Machteld Claessens) uiteenzetten waarom de langstudeerboete onrechtmatig is.

In 2011 spanden de studentenorganisaties deze zaak aan tegen de langstudeerboete. Deze boete betekent een verhoging van het collegegeld met 3063 euro terwijl er geen sprake is van een adequate overgangsperiode. Hiermee komt de rechtszekerheid in het geding. Kortom: de spelregels worden veranderd tijdens het spel.

 Duidelijkheid

“We zijn erg blij dat de rechter nu binnen afzienbare termijn duidelijkheid zal scheppen in deze langslepende zaak,” zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Dat is namelijk in het belang van al die studenten die per 1 september 2012 worden bedreigd door de langstudeerboete. Eindelijk komt er duidelijkheid.”

Rechtszekerheidsbeginsel

“Het is echt onacceptabel dat studenten die nu studeren en tegen een vertraging oplopen een langstudeerboete van 3063 euro moeten betalen, de spelregels worden namelijk veranderd tijdens het spel. Het rechtszekerheidsbeginsel wordt hiermee geschonden” stelt Jan Boers, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen  (LKvV).

 Deeltijdstudenten

Daarnaast wordt er in de wet geen rekening gehouden met deeltijdstudenten. Het ISO, de LSVb en de LKvV constateren nu al een afname van het aantal deeltijdstudenten als gevolg van de langstudeerboete. “Deeltijdstudenten doen per definitie langer over hun opleiding, omdat zij bijvoorbeeld combineren met een fulltime baan. Het is dus ten onrechte dat zij geconfronteerd worden met een boete tegen zogenaamde langstudeerders,” zegt Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Reacties - 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik ben het helemaal eens met het bezwaar en wel om de volgende reden.
  Mijn zoon heeft eerst zijn master Sociologie gehaald hetgeen meer dan 1 jaar duurde omdat zijn studiebegeleider telkens meer dan 6 weken nodig had om zijn commentaar op een nieuwe versie van zijn scriptie te geven. Anders had hij in 1 jaar klaar kunnen zijn.
  Mijn zoon heeft echter zijn tijd goed gebruikt door gelijktijdig 2 jaar (!!) rechten te studeren en alle studiepunten daarvoor binnen te halen!! Nu moet hij met zijn master Rechten beginnen en wordt hij gestraft voor die 2 inschrijvingen voor Master Sociologie. Er wordt niet gekeken dat hij 160 studiepunten heeft gehaald in 1 jaar en een sciptie + 1 jaar rechten ook binnen 1 jaar. Moet hij gestraft worden?

  Dit gaat in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel.

 2. De droom van mijn vriendin was ooit aan de UVA Kunstgeschiedenis te gaan studeren. Die droom heeft ze werkelijkheid laten worden. Naast haar baan doet ze nu de deeltijdstudie Kunstgeschiedenis. Het is hard werken maar ze haalt alles keurig binnen de tijd en met goede cijfers. Als dank daarvoor zal er nu echter een extra rekening van 3.000 euro op de mat gaan vallen(!). Juist op deze groep, een groep van serieuze, hardwerkende mensen die veelal een studie volgen naast een baan, moeten we zuinig zijn. Dit is echt ongelooflijk onrechtvaardig en gewoon niet te begrijpen
  En buiten dat, laat er dan op z’n minst een overgangsregeling zijn.
  Het is te triest voor woorden …

 3. Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met een deeltijd HBO opleiding, naast mijn gezin met 3 jonge kinderen. Het is nogal een aderlating, omdat ik maar weinig kan werken naast m’n gezin en de studie. Het is dus even doorbijten tot ik klaar ben met m’n studie, maar dat hebben we er helemaal voor over.
  Maar…. in 1989/1993 heb ik een andere HBO studie gevolgd, waardoor ik nu m’n laatste studiejaar ineens tegen de langstudeerboete oploop. Voor mij betekent dit dat ik m’n laatste studiejaar niet kan afmaken. Als ik dit had geweten vóórdat ik aan m’n studie begon, had ik er nog wel een paar keer goed over nagedacht. Ik ben bij deze studie super gemotiveerd, lig ondanks dat ik een deeltijd opleiding doe toch op voltijd schema en wil het graag afmaken. Maar hoe kan het toch dat ineens wordt bedacht dat de jaren tot 1991 gaan meetellen, zomaar, met terugwerkende kracht???

  1. Naar mijn inziens is het heel erg onterecht dat deeltijdstudenten ook de boete moeten betalen terwijl de gewoonlijke studieduur nog niet eens afgelopen is!!!

 4. Ik vind het belachelijk dat deeltijdstudenten de rekening nu ineens gepresenteerd krijgen. Als ik dit een jaar eerder te horen had gekregen was ik direct gaan versnellen en was ik nu aan het afstuderen. Ik begrijp het nut van de langstudeerboete wel, maar je kunt niet mensen straffen die voor het ingaan van deze maatregel aan deze studies zijn begonnen. Zeker als het gaat om deeltijders die dit vaak naast een fulltime baan doen.

 5. Dit is onrechtvaardig, je kunt niet zomaar de spelregels aanpassen. Mijn zoon heeft door omstandigheden moeten switchen van studie en kan nu volgend jaar afstuderen , maar tegen welke prijs ? € 4800,- !!! voor een half jaar les, want het andere half jaar is stage ! Belachelijk.

 6. Om het maar niet te hebben over de schoolinstanties zelf..Ten eerste mocht ik niet op stage in september omdat 1 tentamen niet behaald was. Andere studiegenoten mochten wel op stage omdat ze naar het buitenland gingen maar wel nog 2 of meer tentamens open hadden staan. Tijdens je stage heb je een stagebegeleider die je niet ziet en na 3 weken reageert op je mailtje. Dan zit je vanaf maart thuis om aan je scriptie te werken en is het absoluut niet mogelijk om naast je scriptie nog een stage te doen!! Wanneer je voor je scriptie de nodige stukken op stuurt om na te kijken krijg je 2 weken geen antwoord…en aangezien je niet verder kan zonder commentaar van je begeleider zit je dus uit je neus te eten thuis en zou je lekker stage hebben kunnen lopen!!! Gevolg: Stage kan pas in September worden gedaan, en ik heb een boete van 3000 wat voorkomen had kunnen worden als ik in Maart gewoon op stage was gegaan!!! Bedankt!

Gesponsord door