fbpx

Verslag Overlegvergadering SR-CvB donderdag 8 maart

Donderdag 8 maart had de Studentenraad weer een overlegvergadering met het College van Bestuur. Op de agenda stonden twee boeiende punten: de hertentamens in de zomervakantie en de verhoging van het BSa volgend collegejaar. Ook zijn de samenwerking tussen Leiden, Delft en Erasmus en de landelijke plannen rondom de langstudeerboete en het afschaffen van de masterstufi besproken.

LDE en aftrap landelijke acties tegen het afschaffen van de masterstufi

CvB-lid Paul Rullmann begon de vergadering met een mededeling dat de aftrap van de landelijke acties tegen het afschaffen van de masterstufi komende dinsdag in de lunch in het Mekelpark zal zijn. Vervolgens kwamen de samenwerkingsplannen van de TU met Leiden en Rotterdam kort aan bod. De Studentenraad heeft het conceptplan van die samenwerking ontvangen, dit zal samen met de Ondernemingsraad met het CvB besproken worden.

Hertentamens in de zomervakantie

De TU Delft overweegt het moment van de hertentamens in de zomervakantie. Afgelopen jaren  vonden deze plaats in de OWee of in de week na de OWee. Hierdoor zijn tentamenresultaten niet op tijd bekend voor studenten die moeten weten of ze hun Harde Knip of BSa hebben gehaald. De Studentenraad ziet het belang in van het op tijd bekend zijn van de uitslagen van de tentamens. Niets is vervelender dan eind september erachter komen dat je toch net je BSa niet hebt gehaald of toch niet met je master verder mag.  Het voorstel wat er lag, een periode van 5 weken in het midden van de zomervakantie waarin een opleiding zelf mocht bepalen wanneer de tentamen ingepland worden, is volgens de Studentenraad niet de juiste oplossing. Je wilt tijd hebben in je vakantie voor een studiereis, stage, summercourse, gewoon een heerlijke relax-vakantie na de 4e tentamenperiode of natuurlijk genoeg tijd hebben om te studeren voor je herkansingen . Met het voorstel wat er lag zou dat niet mogelijk zijn. Gelukkig ziet het CvB samen met ons een aantal bezwaren, dus het moment van de zomerherkansingen gaat opnieuw bekeken worden door de TU Delft. De Studentenraad zal hier uiteraard actief in meedenken voor een vernieuwd voorstel.

Verhoging BSa naar 45 ECTS

Als tweede punt op de agenda stond de verhoging van het BSa naar 45 punten volgend collegejaar. Vorige overlegvergadering is dit punt vertrouwelijk besproken, maar de Studentenraad heeft het onderwerp nog een keer op de agenda gezet om weer de discussie met het CvB aan te gaan. Paul Rullmann begon met een presentatie over waarom naar zijn inzien het BSa prima verhoogd kan worden en waarom de TU Delft er wel klaar voor is. Dit heeft de Studentenraad echter niet kunnen overtuigen, wij blijven bij ons punt dat naar ons inziens het BSa volgens collegejaar onmogelijk verhoogd kan worden: de voorlichting rondom de verhoging is verkeerd naar aankomend studenten en wij verwachten een enorme uitval van eerstejaars studenten bij veel faculteiten. De Studentraad is nu advies aan het inwinnen over haar juridische positie en welke mogelijkheden zij heeft om de verhoging van het BSa volgend collegejaar tegen te houden.

Langstudeerboete

De rondvraag op de vergadering bracht een aantal interessante onderwerpen. De TU Delft is op dit moment aan het kijken hoe zij het amendement Rouvoet moeten uitvoeren. Dit amendement houdt in dat studenten die door onvrijwillige vertraging een langstudeerboete krijgen, die niet zelf hoeven te betalen. De instelling moet dat doen. Ook zei Paul Rullmann dat hij zeker achter het amendement van D66 en de VVD, dat fulltime bestuurders zich uit kunnen schrijven tijdens hun bestuursjaar, staat en dat dit waarschijnlijk ook ingevoerd gaat worden op de TU Delft.

ORAS zal jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de langstudeerboete, de verhoging van het BSa en de planning van de zomertentamens. Houdt de ORAS website hiervoor in de gaten!

Reacties - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gesponsord door