fbpx

Voor september duidelijkheid over langstudeerboete

Op maandag 21 mei heeft de rechtszaak tegen de langstudeerboete plaatsgevonden in het Paleis van Justitie in Den Haag. Veel (Delftse) studenten waren hierbij aanwezig! Op 25 juli ‘of zoveel eerder als mogelijk is’ doet de rechter in deze zaak een uitspraak, zodat er voor het nieuwe collegejaar duidelijkheid is over de boete.

Studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden de Staat voor de rechter gedaagd omdat de langstudeerboete volgens hen onrechtmatig is. Ze vinden ook dat te weinig rekening wordt gehouden met studenten die bijvoorbeeld door ziekte vertraging oplopen, in deeltijd studeren of een zwaardere studie volgen.

“De spelregels veranderen tijdens het spel”, noemde advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe Advocaten dat. Hij trad op namens de studentenorganisaties. Eric Daalder, advocaat van de Staat, drong erop aan om niet opnieuw de hele wet te gaan bekijken. “Deze wet is inmiddels met een meerderheid van stemmen goedgekeurd.”

Technische studenten

Door zowel de staat als de studentenorganisaties werd opgemerkt dat technische studies zwaarder zijn. De perikelen op de TU rondom het schrappen van vak inhoud kwamen kort aan bod. De Staat stelde uiteindelijk dat er geen verband bestaat tussen de zwaarte van studies aan de TU en de langstudeerboete.

Deeltijdstudenten

Op dit punt was het betoog van de Staat erg zwak: de Staat beweerde dat de deeltijdstudie niet bestaat; alleen een deeltijdinschrijving is mogelijk. Hiertegenover werd gesteld dat de Staat in de noodwet die enkele weken geleden is opgesteld wel sprak van deeltijdstudies. Zodoende spreekt de Staat zich in dit punt dus zelf tegen.

Extra activiteiten

De langstudeerboete zou kunnen zorgen voor een tweedeling in de maatschappij, vrezen de studenten in het betoog in de Rechtszaal. Ze vrezen dat studeren en daarnaast extra activiteiten verrichten, met die financiële drempel slechts voor de elite zijn weggelegd.

ORAS heeft zich in de aanloop naar de Rechtszaak steeds hard gemaakt voor deze zaak, omdat deze boete de ontplooiende student in het hart raakt. Via onze site zullen de ontwikkelingen te volgen zijn.

Reacties - 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Er wordt inderdaad gesproken over 25 juli, het is nu echter nog 26 juni, dus we zullen nog een maandje moeten wachten.

Gesponsord door